Розпорядження Нацкомфінпослуг, що запроваджує в Україні електронний поліс ОСЦПВВНТЗ набирає чинності 07.02.2018!

Стрімкий розвиток суспільних відносин та впровадження сучасних інформаційних технологій зобов’язує Нацкомфінпослуг постійно переглядати нормативно-правові акти, які забезпечують державне регулювання у сфері електронної комерції та електронного цифрового підпису.

Так, 27.09.2017 в Міністерстві юстиції України за № 1197/31065 зареєстроване розпорядження Нацкомфінпослуг від 31.08.2017 № 3631 «Про затвердження Змін до Положення про особливості укладання договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі – розпорядження), розроблене з метою впровадження положень Закону України «Про електронну комерцію» на ринку страхування та реалізації першого етапу прийняття низки змін до нормативно-правових актів, спрямованих на запровадження на ринку ОСЦПВВНТЗ сучасних інформаційних технологій – впровадження «електронного поліса».

Розпорядженням встановлено порядок укладання внутрішніх електронних договорів ОСЦПВВНТЗ («електронний поліс») і запроваджено в Україні модель та принципи надання електронних послуг на страховому ринку. Електронний поліс дозволить підвищити рівень довіри громадян до електронних послуг у страхуванні, забезпечити принципи свободи договоруу сфері надання страхових послуг.

Також розпорядженням створено додаткові стимули для підвищення конкуренції на ринку страхових послуг, внаслідок застосування сучасних IT-технологій, що розширить можливості страховиків задовольняти попит споживачів страхових послуг, особливо осіб з обмеженими можливостями, та забезпечить додатковий захист прав споживачів, оскільки укладання внутрішнього електронного договору без реєстрації в єдиній централізованій базі даних МТСБУ не є можливим.

Важливим фактором запобігання шахрайству на ринку страхування стане забезпечення МТСБУ можливості перевірки страхувальником факту реєстрації  пропозиції страховика укласти електронний договір страхування в єдиній централізованій базі даних МТСБУ. Завдяки запровадженню електронного поліса вірогідність придбання поліса у шахраїв зводиться до мінімуму, а споживачі страхових послуг отримують  додаткові гарантії щодо майбутніх виплат.

Розпорядженням передбачено можливість укладання договорів у паперовій або електронній формі, що враховує потреби споживачів страхових послуг, які не мають технічної можливості укласти внутрішній електронний договір (враховуючи необхідність забезпечення надання страхових послуг на всій території України).

Нацкомфінпослуг спільно з МТСБУ продовжують роботу з нормативного забезпечення укладання електронних договорів ОСЦПВВНТЗ.

Наразі зміни до Положення про єдину централізовану базу даних щодо ОСЦПВВНТЗ знаходяться на погодженні з державними органами, та завершується робота з розробки форми електронного поліса, що дасть можливість до кінця 2017 року затвердити його форму.