ЛСОУ взяла участь у круглому столі IFC: «Аналіз ринку агрострахування в Україні: висновки та основні тенденції»

21 листопада 2017 року в офісі Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) у м. Києві Проект «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії» провів круглий стіл на тему: «Аналіз ринку агрострахування в Україні: висновки та основні тенденції».

З вітальним словом виступили Джейсон Пелмар, голова регіонального представництва IFC в Україні, Білорусії та Молдові, Олена Ковальова, заступник міністра аграрної політики та продовольства України, Олександр Литвин, представник Мінагрополітики, та представили результати дослідження ринку агрострахування за 2017 андерайтинговий рік, підготовлені та проведені Проектом IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Інтерпретацію результатів дослідження та висновками для подальшої діяльності представила Вікторія Якубович, експерт з питань агрострахування Проекту IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії», яка також виступила модератором секції дискусії. Вона зазначила, що в Україні в 2017 андерайтинговому році продовжилася тенденція зростання ринку агрострахування та поліпшення його якісних характеристик, кількість укладених договорів страхування зросла на 21%. Дослідження підтверджують, що обсяг страхових премій зріс на 30% в гривні і на 28% в доларовому еквіваленті.

У дослідженні зазначається, що всього в 2017 році було укладено 957 договорів страхування, зокрема, 427 — на зимовий і 530 — на весняно-літній періоди. Лідером за кількістю украдених договорів є СК «ПЗУ Україна».

Сума зібраних страхових премій склала 204, 4 млн. грн., що на 30% перевищує рівень 2016 р. При цьому страхові продукти в 2017 році включили більш ширший перелік ризиків, ніж у попередні роки (захист від повної загибелі плюс весняні заморозки на період перезимівлі та страхування майбутнього врожаю від багатьох ризиків на весняно-літній період).

Найбільша кількість договорів була укладена в Тернопільській (98) і Дніпропетровській (94) областях, Полтавській (75). За показником застрахованої площі першість належить Полтавській (75,6 тис. га) і Хмельницькій (75,3 тис. га), Дніпропетровській (67,3 тис. га) областях. Перші позиції за обсягом зібраних премій в Україні зайняли Полтавська (33,7 млн. ​​грн.) і Дніпропетровська (18,1 млн. грн.), Сумська (17,8 млн. грн.) області. У 2017 р аграрії найбільше страхували озиму пшеницю, озимий ріпак і кукурудзу.

Лідерами за сумами страхових виплат за підсумками весняно-літнього періоду 2016 андерайтингового року стали страхові компанії-члени ЛСОУ: «АСКА» — 59,9 млн. грн. та «ПЗУ Україна» — 2,1 млн. грн. Всього за підсумками весняно-літнього періоду страховиками було виплачено 63,6 млн. грн.

Страхування, пов’язане з програмами фінансування сільгоспвиробників через Аграрний Фонд та ДПЗКУ, складає приблизно 1/3 від загального по ринку за показником кількості укладених договорів та застрахованої площі та 2/3 за показником обсягу зібраних премій. Середня ставка премії за цими договорами є вищою за аналогічний показник по ринку на 0.8 п.п.

Про розвиток клієнт-орієнтованих підходів як запоруку покращення показників діяльності страхової компанії розповіла Нуно Мейра Сантос, Експерт з питань агрострахування, Проект IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії». Також учасники провели панельну дискусію за участі представників страхових компаній, що надали дані для проведення дослідження.

У дослідженні були використані дані 13-ти страхових компаній України, що мають ліцензією на впровадження страхової діяльності у формі добровільного страхування сільськогосподарської продукції. Серед них страхові компанії – «АСКА», «ЗДОРОВО», «ПЗУ Україна», «Українська аграрно-страхова компанія», «АСКО-Донбас Північний», «Універсальна», СГ «ТАС», «Оранта-Січ», «Країна», «Інго Україна», «Гардіан», «АХА Страхування» та «Брокбізнес».

Учасники заходу — страхові компанії та профільні асоціації, перестраховики та брокери, агровиробники та їх об’єднання, банки та постачальники товарно-матеріальних ресурсів для агросектору, представники урядових структур — Міністерства аграрної політики та продовольства України, Нацкомфінпослуг. Лігу страхових організацій на засіданні представили Президент організації Олександр Філонюк та віце-президент ЛСОУ Романа Навальківська.

Інформація для преси
Презентація
Аналітичне дослідження