За ініціативи ЛСОУ відбулось обговорення проекту Методичних рекомендацій при закупівлі послуг з обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації

13 грудня 2017 року в Нацкомфінпослуг за ініціативи Ліги страхових організацій України відбулось обговорення проекту Методичних рекомендацій, розробленого Лігою для врегулювання проблемних питань щодо тендерних пропозицій при закупівлі послуг з обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації.

До Ліги страхових організацій України звернулись страховики щодо тенденції використання державними організаціями, в тому числі, стратегічними державними авіаційними підприємствами України у своїй тендерній документації дискримінаційних критеріїв шляхом встановлення необґрунтованих, завищених та таких, що суперечать нормам законодавства України вимог до фінансових показників страхових компаній-учасників закупівлі; вимог до перестрахування предмету закупівлі, особливо до (пере-) страхових брокерів, що звужують коло потенційних учасників та порушують право страхових компаній на участь у закупівлі; посилань на нормативно-правові акти, які не є актуальними та такими, що можуть бути використані при визначенні тендерних вимог.

Враховуючи це, ЛСОУ вважає за необхідне прийняття Методичних рекомендацій, в яких будуть зафіксовані критерії, які відповідно до норм законодавства України замовники послуг обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації можуть використовувати при визначенні вимог до пропозицій учасників та зазначає, що такі Методичні рекомендації мають відповідати умовам Постанови КМУ «Про затвердження Порядку і правил здійснення обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації» №676 від 6 вересня 2017 р. та мати вичерпний перелік вимог та критеріїв до страховиків-учасників. Відповідний лист вх. № 547711 від 21.11.2017 року ЛСОУ направила до Нацкомфінпослуг України.

За результатами проведеного в Нацкомфінпослуг засідання прийнято рішення направити Методичні рекомендації до Кабінету Міністрів України з метою їх подальшого обговорення та опрацювання зацікавленими органами державної влади.