У АМКУ відбулась робоча зустріч щодо проекту розпорядження Нацкомфінпослуг

29 січня 2018 року в Антимонопольному комітеті України відбулась робоча зустріч з питання впливу на конкуренцію на ринку страхових послуг проекту розпорядження Нацкомфінпослуг «Про затвердження Положення про обов’язкові критерії і нормативи достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика».

Основна дискусія велась щодо нормативу платоспроможності та достатності капіталу. Відповідно до проекту Розпорядження, сума прийнятних активів, збільшена на розмір відстрочених аквізиційних витрат, на будь-яку дату має бути не меншою за нормативний обсяг активів. При цьому, нормативний обсяг активів отримується шляхом додавання до  величини довгострокових та поточних зобов’язань і забезпечень, що розраховується відповідно до законодавства та визначається як сумарна величина розділів ІІ – ІV пасиву балансу, більшої з таких величин:

— нормативного запасу платоспроможності (НПЗ), який розраховується відповідно до законодавства, або

— величини К, що дорівнює:

30 млн. грн. – для страховика, який здійснює або планує здійснювати види страхування інші, ніж страхування життя;

45 млн. грн. – для страховика, який здійснює або планує здійснювати страхування життя.

Проектом Розпорядження передбачено перехідний період щодо запровадження даного нормативу, а саме:

— до 30 грудня 2018 року включно норматив платоспроможності та достатності капіталу визначається як сума прийнятних активів, яка на будь-яку дату має бути не меншою величини довгострокових та поточних зобов’язань і забезпечень, що розраховується відповідно до законодавства та визначається як сумарна величина розділів ІІ – ІV пасиву балансу;

— з 31 грудня 2018 року до 29 червня 2019 року включно застосовуються 30% величини К та 30% величини НЗП;

— з 30 червня 2019 року до 29 червня 2020 року включно  застосовуються 60% величини К та 60% величини НЗП;

— з 30 червня 2020 року застосовуються в повному обсязі величини К та НЗП.

Участь у засіданні взяли представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, та профільних професійних асоціацій. Від Ліги страхових організацій України участь у заході взяв віце-президент ЛСОУ Сергій Тарасов.