ЛСОУ взяла участь у засіданні Комітету ВРУ з питань фінансової політики і банківської діяльності

6 лютого 2018 року відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності.

В рамках порядку денного засідання учасники розглянули проект Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (реєстр. № 3670-д). та прийняли рішення зареєструвати доопрацьований законопроект та рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Виступаючи перед учасниками засідання Секретар Комітету ВРУ Максим Анатолійович Поляков наголосив, що зазначений законопроект передбачає приведення захисту потерпілих в ДТП до вимог законодавства ЄС шляхом поступового збільшення страхових сум; вдосконалення системи врегулювання страхових випадків шляхом спрощення процедури повідомлення про ДТП, чіткої регламентації та часових меж для прийняття рішення про здійснення страхового відшкодування, впровадження системи прямого врегулювання збитків, більш широке запровадження електронних технологій при укладанні договорів, удосконалення державного нагляду за дотриманням страховиками законодавства, підвищення відповідальності страховика за порушення строків виплати страхових відшкодувань з вини страховика, створення єдиного інформаційного центру тощо.

На даний час, в країні укладено майже 6 млн договорів страхування, за які власники транспортних засобів внесли платежі на суму 3 млрд 670 млн грн. В той же час страхові компанії відшкодували власникам транспортних засобів та потерпілим 1 мільярд 700 мільйонів (дані за 9 місяців минулого року). Не дивлячись на таку різницю, ми маємо проблему як з банкрутством компаній так і невиплатами за договорами ОСАГО та відшкодуваннями Моторно-транспортного бюро, хоча резерви страхових компаній складають більше 3,5 мільярдів гривень. На жаль, багато проблем виникає із неврегульованості законодавства, яке було прийнято ще в 2005 році, та не враховує оновлену світову практику та не адаптоване до європейського законодавства, що передбачено угодою Про асоціацію України з ЄС.

Також учасники засідання розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (реєстр. № 6677 від 10.07.2017, доопрацьований), внесений народними депутатами України Солов’єм Ю.І., Веселовою Н.В., Різаненком П.О. та ін.

Лігу страхових організацій на засіданні представили Президент організації Олександр Філонюк та віце-президент ЛСОУ Романа Навальківська.