Віце-президент ЛСОУ взяв участь у дискусії: Облігації як сучасні інструменти для залучення інвестицій в український бізнес

20 березня 2018 року лізингова компанія «ЕСКА Капітал» провела дискусію: «Як і де зберігати накопичені кошти? Облігації як сучасні інструменти для залучення інвестицій в український бізнес». Віце-президент ЛСОУ Сергій Тарасов виступив спікером заходу.

«Кошти, залучені за допомогою облігацій внутрішньої державної позики, не спрямовуються до реального сектору економіки. Вкрай потрібні інструменти, що дозволять розвиватись підприємствам і збільшувати додану вартість. Реальний сектор економіки, ринок фінансових послуг і фондовий ринок є взаємозалежними. Тому для забезпечення економічного розвитку необхідний комплексний підхід. Важливо на законодавчому і регуляторному рівнях приділяти увагу не лише відносинам емітент-інвестор, а й відносинам власності в цілому та підвищенню рівня корпоративного управління. Також формування надійного ринку корпоративних облігацій є надзвичайно актуальним на порозі запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Без створення альтернатив ОВДП і банківським депозитам для розміщення пенсійних активів така система може виявитись нестійкою у довготривалій перспективі», — зазначив під час виступу Сергій Тарасов.

За прогнозами експертів, ринок корпоративних облігацій стане рушійною силою для розвитку фондового ринку та може укріпити економіку країни в цілому. Як відмітили фінансові експерти: представник регулятору фондового ринку, влади та інші експерти під час ініційованою представниками ЕСКА Капітал зустрічі з медіа 20 березня у столичному просторі iHUB, — потенціал ринку становить 200 млрд гривень. Наразі за офіційними даними НБУ у населення накопичено більш ніж 304 млрд гривень, які не працюють, просто знаходяться вдома. Це майже 41% бюджету України. Якщо їх буде залучено до українського бізнесу, країна зможе підвищити свої економічні показники та укріпити економіку.

В результаті дискусії, експерти дійшли висновку, що корпоративні облігації стали більш доступними, мають достатній рівень надійності, та можуть стати вирішенням питання із залученням грошей у середній бізнес.

«Сьогодні надзвичайно важливо розкривати інформацію про позитивний досвід використовування фінансових інструментів для залучення інвестицій. Без цього буде складно сформувати необхідний рівень довіри між учасниками відносин та забезпечити сталий розвиток», — вважає Сергій Тарасов.

У зустрічі прийняли участь ключові експерти фінансового та фондового ринку: Руслан Демчак, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, Максим Лібанов, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, Тарас Козак, Засновник та Президент інвестиційної Групи УНIВЕР, Іван Компан, економіст, директор Deloitte Academy Ukraine, викладач Единбурзької бізнес-школи, Олександр Буковинський, директор “ЕСКА Капітал”, представники Національного депозитарію України та інші лідери фінансового ринку.

Фото заходу — https://www.facebook.com/uainsurcom/