ЛСОУ виступає за вдосконалення системи захисту прав споживачів фінансових послуг

«Необхідно вдосконалювати пруденційний нагляд і, у відповідності до чинного законодавства та встановлених ним критеріїв, проводити планові перевірки фінансових установ», — заявив 18 травня 2018 року на засіданні Круглого столу «Захист прав споживачів фінансових послуг в Україні: стан та перспективи законодавчого удосконалення» віце-президент ЛСОУ Сергій Тарасов.

Віце-президент ЛСОУ зазначив, що Ліга страхових організацій України підтримує законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг» (реєстр. №2456-д), і наголосив, що найкращий спосіб підвищення рівня захисту прав споживачів є забезпечення достатнього рівня платоспроможності і виконання вимог законодавства фінансовими установами.

Виступаючи перед учасниками засідання, Сергій Тарасов звернув увагу, що законопроектом 2456-д передбачено надання регуляторам інструментів впливу за порушення прав споживачів, зокрема такого, як перевірка фінустанов. «Таке право, наприклад, для Нацкомфінпослуг вже передбачено законодавством. Щодо планових заходів, то регулятор не може ним користуватися внаслідок введення мораторію на перевірки», — сказав Сергій Тарасов.

Нагадаємо, що ЛСОУ опрацювала оприлюднений 14 лютого 2018 року на сайті Нацкомфінпослуг доопрацьований проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері ринків фінансових послуг та  визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг», схвалений розпорядженням Нацкомфінпослуг від 13 лютого 2018 року №193, та направила до Нацкомфінпослуг зауваження і пропозиції до проекту постанови.

Засідання Круглого столу «Захист прав споживачів фінансових послуг в Україні: стан та перспективи законодавчого удосконалення», що проходило у Комітеті Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, було організовано спільно із проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Учасники розглянули Презентацію та обговорили  результати 2-ї хвилі дослідження з питань споживчого кредитування в Україні представниками проекту USAID; результат проведення «таємної» закупівлі послуг з надання споживчого кредиту; результат аналізу діючих договорів між фінансовими установами та позичальниками; зазначили необхідність прийняття законопроекту № 2456-д. Також було обговорено ключові положення законопроекту №8055 «Про установу фінансового омбудсмена» щодо покращення практики на ринку споживчого кредитування та необхідність та підстави прийняття нових законодавчих актів у сфері захисту прав та законних інтересів споживачів фінансових послуг.

Фото заходу — https://www.facebook.com/uainsurcom/