ЛСОУ взяла участь у семінарі-презентації «Нові вимоги Нацкомфінпослуг до інвестиційної діяльності»

9 серпня 2018 року Нацкомфінпослуг та Група ICU провели семінар-презентацію «Нові вимоги Нацкомфінпослуг до інвестиційної діяльності». Захід, організований для керівників, головних бухгалтерів та фінансових директорів страхових компаній, пройшов за інформаційної підтримки Ліги страхових організацій України та Cbonds.

Відкрив роботу член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов, який розказав про стан страхового ринку та пріоритетні напрямки реформування державного регулювання страхової діяльності, наголосивши що обсяг сплачених статутних капіталів страховиків на 30 червня 2018 року склав 12,5 млрд. грн., страхові резерви — 24 млрд. грн., активи 57 млрд. грн., проте розмір ліквідних активів значно нижче. Говорячи про основні завдання Нацкомфінпослуг О.Залєтов зазначив, що це захист прав споживачів, виведення з ринку проблемних фіктивних компаній, які не виконують зобов’язання, посилення вимог до відповідальності керівників та власників страховиків, посилення вимог до ліцензійних умов та вдосконалення системи пруденційного нагляду.

Також представники Нацкомфінпослуг надали базові роз’яснення стосовно вимог нового положення щодо обов’язкових критеріїв та норматив достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг №850 від 07.06.2018, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06 липня 2018 р. №782/32234. Свої рекомендації щодо застосування норм положення на практиці презентували представники ICU, USAID та Cbonds-Україна.

Нагадаємо, що під час опрацювання Положення ЛСОУ наполягала на поступовому підвищенні вимог для того, щоб дати час і можливість виконати їх невеликим страховим організаціям, які хоч займають і невелику частку ринку, але добросовісно виконують свої зобов’язання. Так, згідно з розпорядженням, вимоги до нормативу платоспроможності та достатності капіталу підвищуватимуться упродовж двох років – до 30 червня 2020 року.

«Підвищення платоспроможності страхових організацій є необхідною умовою зростання довіри до страхування, упередження порушення прав споживачів страхових послуг та розвитку страхового ринку. Страхування повинно (і має можливості) підвищувати добробут населення та внести свій вагомий внесок у економічне зростання країни», — вважає Олександр Філонюк, Президент Ліги страхових організацій України.

ЛСОУ наголошує, що на сьогодні ще залишається відкритим питання вдосконалення методів формування страхових резервів. Необхідно надати страховій організації можливість використовувати найбільш прийнятні для її портфеля договорів страхування актуарні розрахунки, забезпечуючи при цьому достатній для страхових виплат обсяг активів.

Від Ліги страхових організацій України на заході були присутні Президент ЛСОУ Олександр Філонюк, Віце-президент Сергій Тарасов та директор департаменту інформаційної політики ЛСОУ Ірина Денисова.

Фото заходу –  https://www.facebook.com/uainsurcom/