ЛСОУ взяла участь у конференції «Торгові війни: український бізнес під загрозою?»

17 жовтня 2018 року у готелі Hyatt Regency Kiev відбулась конференція «Торгові війни: український бізнес під загрозою?». Організатор заходу — юридична фірма «Ілляшев та Партнери».

Конференція пойшла за участі Українського союзу промисловців і підприємців та інформаційної підтримки Ліги страхових організацій України. Генеральний медіа партнер — газета «Юридична практика».

Модератором заходу виступил адвокат, керівник практики міжнародної торгівлі ЮФ «Ілляшев та Партнери» Олена Омельченко.

Перша дискусія була присвячена глобальної торговельної війни і Україні. Учасники обговорили питання кризи СОТ: причини, наслідки, варіанти вирішення; вплив США на міжнародну торгівлю; двосторонні угоди; зони ризику; як глобальна торгова війна загрожує Україні і українському бізнесу; можливості захисту національних інтересів.

У фокусі уваги другої дискусії — заходи торговельного захисту та експортний контроль в Україні. Зокрема, спікери зосередились на питаннях: кого насправді захищають торгово-економічні обмеження; огляд заходів торговельного захисту, що застосовуються Україною і застосовуваних до України; ембарго і санкції — на що звертати увагу бізнесу; експортний контроль: особливості української практики; превентивні заходи українського бізнесу; зовнішньоекономічні договори: на що звертати увагу при підготовці і підписанні.

У рамка заходу відбулась зустріч Президента Ліги страхових організацій України Олександра Філонюка, голови Комітету Верховної ради України з питань промислової політики і підприємництва Віктора Галасюка та віце-президента  УСПП Дениса Красникова, на якій обговорювались питання законодавчого врегулювання проблем бізнесу.  Зокрема, питанння щодо прийняття Кодексу України з процедур банкрутств та проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» (реєстр. №2413а).

Віктор Галасюк, голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і підприємництва, прокоментував, як Україна може і повинна захищати національних виробників і національний ринок. Він поділився ідеями щодо модернізації української економіки (створення доданої вартості) і відповідно структури українського експорту. Віктор Галасюк акцентував особливу увагу на необхідності широкого залучення інвестицій: «Ми повинні зробити все можливе, щоб іноземні інвестори стали нашими союзниками».

Ренато Антоніні, партнер JONES DAY (Брюссель), зосередився на питаннях використання різноманітних експортних обмежень. Він, зокрема, назвав ризики, з якими може зіткнутися держава при застосуванні експортних обмежень, а також прокоментував підходи СОТ, криза організації та перспективи її реформування. Детальніше про кризу СОТ і реформаторські ініціативи учасникам конференції розповіла Ірина Врублевська, заступник директора департаменту по доступам до ринків і взаємодії з СОТ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Іван Юрченко, начальник управління договірної і общеправовой роботи дирекції з правового забезпечення «МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ», поділився досвідом захисту українського бізнесу на зовнішніх ринках. Він підкреслив, що бізнес повинен робити самостійні заходи для свого захисту і ефективно використовувати наявні інструменти з урахуванням своїх стратегічних цілей.

Денис Красніков, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, розповів про можливості українського бізнесу, що відкриваються у зв’язку з веденням США загороджувальних заходів щодо китайських виробників і відповідних дій Китаю — окремі позиції на обох ринках можуть успішно бути заміщені виробниками з інших країн, в тому числі з України. Він також прокоментував загороджувальні заходи, що застосовуються іншими країнами. «Виграють ті, хто вчасно зорієнтується і почне працювати», — упевнений Д.Красніков.

Лігу страхових організацій України на заході представили Президент ЛСОУ Олександр Філонюк та Директор департаменту інформаційної політики ЛСОУ Ірина Денисова.

Фото заходу — https://www.facebook.com/uainsurcom/