ЛСОУ взяла участь у засіданні Координаційної ради Платформи Національної стратегії охорони здоров’я України

17 травня 2019 року в залі засідань Українського союзу промисловців і підприємців відбулось засідання Координаційної ради Платформи Національної стратегії охорони здоров’я України.

Учасники говорили про необхідність прискорення розробки щорічної Національної доповіді «Про стан здоров’я населення та ефективність функціонування системи охорони здоров’я України» як передумови не лише фундаментальних реформ системи, але й поточних змін  в будь-яких її сферах.

Було поінформовано, що в квітні ц.р. бюро Президії Академії медичних наук розглянуло проблему підготовки Національної доповіді, створило робочу групу, до складу якої увійшло кілька представників Координаційної ради Платформи Національної стратегії охорони здоров’я України, ухвалили рішення направити  листа до Прем’єр-міністра країни з вимогою підготувати відповідну постанову КМУ, оскільки  за законом Національна доповідь з охорони здоров’я робиться за замовленням держави.  Учасники засідання наголосили, що принципово важливим є, щоб доповідь готувала група з Академії медичних наук, а не з інститутів, які підпорядковані Міністерству охорони здоров’я, оскільки аналітичний  документ такого рівня з практичними рекомендаціями має бути зроблений саме незалежною структурою.

Учасники Координаційної ради  Платформи Національної стратегії охорони здоров’я України визначили підготовку Національної доповіді «Про стан здоров’я населення та ефективність функціонування системи охорони здоров’я України» своєю найголовнішою справою на найближчий період, оскільки показники здоров’я, демографічного стану  населення країн стрімко погіршуються. Так, за перший квартал 2019 р. на сто померлих припадає всього 48 новонароджених.

Координаційна рада Платформи Національної стратегії охорони здоров’я України звернулася до Національного форуму «Трансформація України» з пропозицією  створення сектору охорони здоров’я.  Сектор займатиметься аналізом  результатів нинішньої державної політики в цій сфері,  сформулює роль  і завдання Національної стратегії охорони здоров’я України, наполягатиме на обов’язковості щорічної підготовки Національної доповіді.

Фахівці сектору беруться затвердити редакцію засад Національної стратегії охорони здоров’я України, що сформовані в результаті загальнонаціонального обговорення –  як основу відповідного комплексного системного законопроекту, та готові домагатися його доопрацювання  і прийняття в парламенті.

Було вирішено у вересні цього року провести розширений форум «Трансформація України. Сектор Охорона здоров’я».

Засідання Координаційної ради Платформи Національної стратегії охорони здоров’я України ухвалило рішення про прийом нових членів, в тому числі голову Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я О.В.Богомолець, ухвалило звіт про роботу за попередній період.

Серед учасників засідання — представники органів державної влади, медичної спільноти, громадських організацій, експертів у сфері охорони здоров’я та провідних ЗМІ. Лігу страхових організацій України представили Президент ЛСОУ Олександр Філонюк  та Тетяна Бутківська,  Голова Комітету ЛСОУ з питань медичного страхування та Співголова Координаційної ради.

Нагадаємо, що згідно підписаного 10 березня 2017 року Меморандуму про співробітництво між Об’єднанням організацій роботодавців України, Всеукраїнською громадською організацією «Український союз промисловців і підприємців»,  Національною академією медичних наук України, Лігою страхових організацій України, Громадською організацією «Українська асоціація сприяння охороні здоров’я населення» сторони  погодилися розглядати їх співробітництво як інструмент реалізації послідовної державної політики формування ефективної системи охорони здоров’я, шляхом участі у розробці нормативно-правових актів, документів і планів спільної діяльності.