ЛСОУ взяла участь у Форумі з фінансової інклюзії

12 червня 2019 року у київському інноваційному парку UNIT.City розпочався другий міжнародний «Форум з фінансової інклюзії. Нікого за бортом». Лігу страхових організацій України на заході представив віце-президент ЛСОУ Сергій Тарасов.

Організатори форуму: Національний банк України, проект USAID «Трансформація фінансового сектору» та компанії Mastercard і Visa. Цього року форум об’єднав спікерів із Австралії, Великої Британії, Індії, Кенії, Норвегії, Польщі, США, Туреччини та понад 300 гостей форуму – посадовців, бізнесменів, експертів, освітян, громадських діячів.

Національний банк України визначив фінансову інклюзію однією зі своїх стратегічних цілей. Фінансова інклюзія – створення умов для залучення усіх сегментів населення та бізнесу до користування різноманітними фінансовими послугами, які доступні за інфраструктурою та ціною, офіційно урегульовані та відповідають потребам населення з метою стимулювання економічного зростання країни та зменшення соціальної нерівності у суспільстві.

Голова Національного банку України Яків Смолій виступив із основною доповіддю форуму. «Фінансова інклюзія примножує можливості українців. Доступ до кредитів сприяє підприємництву, а доступ до страхування створює «подушку безпеки». На макро рівні це спроможність країни протидіяти кризовим явищам. А для кожного українця – можливість бути готовим до швидких змін та непередбачуваних обставин, якими так сильно наповнене життя нашої країни в останні два десятиліття», – наголосив на позитивних результатах від підвищення фінансової доступності Голова Національного банку України Яків Смолій.

Стратегію фінансової грамотності презентувала Директор Департаменту комунікацій НБУ Наталія Бондаренко. Стратегія покликана уніфікувати, скоординувати та об’єднати зусилля державних органів, бізнесу та громадянського суспільства для підвищення загальної фінансової грамотності. В основу бачення стратегії покладено євроінтеграційні прагнення України. Мета — забезпечити українців достатнім рівнем фінансових знань, завдяки яким вони будуть здатні приймати відповідальні рішення щодо особистих фінансів.

П’ять ключових моментів стратегії:

  1. Змінити фінансову культуру — забезпечити українців знаннями і навичками (податки, кредити, пенсія) відповідального фінансового поведінки і підвищити фінансову інклюзію;
  2. Сформувати за європейськими стандартами фінансово грамотного українця. Мета — наділити громадян знаннями, завдяки яким вони зможуть самостійно формувати свій бюджет, відповідально підходити до фінансових рішень, займатися довгостроковим фінансовим плануванням, економити, контролювати свої фінансові рахунки, розсудливо використовувати кредити і управляти боргами;
  3. Фокус на молодь (у віці від 10 до 24 років) — зокрема, використання нових підходів до навчання;
  4. Розробка єдиної комунікаційної платформи заради підвищення довіри до проекту;
  5. Створення освітньо-інформаційного центру для фінансової просвіти і комунікацій, що включає візит-центр, музей грошей, центр освіти молоді, центр компетенцій вчителів.

Планується, що стратегія буде вводитися з 2020 року. Згідно з інформацією на сайті фінрегулятора, її реалізація буде проходити через формування і розвиток системи захисту прав споживачів, Національну стратегію, заходи щодо підвищення фінансової грамотності українців і розвиток безготівкової економіки.

Форум є платформою для дискусії щодо доступності фінансових послуг в Україні, а також обміну ідеями зі співробітництва держави, бізнесу і неурядових організацій та формування спільного бачення шляхів підвищення фінансової залученості українців.

OECD/INFE визначає фінансову інклюзію як процес просування доступного, вчасного та повноцінного доступу до широкого спектру фінансових продуктів і послуг, поширення їхнього використання серед всіх прошарків суспільства через впровадження існуючих та інноваційних підходів включно з фінансовою обізнаністю та освітою з метою просування як фінансового добробуту, так і економічної та соціальної інклюзії.

Фото заходу — https://www.facebook.com/uainsurcom/