ЛСОУ взяла участь у засіданні круглого столу «Страхування відповідальності як механізм фінансового стимулювання бізнесу за принципом інвестування коштів у власну безпеку»

4 листопада 2019 року під головуванням заступника міністра МВС Антона Геращенка, в Державній службі з надзвичайний ситуацій відбувся круглий стіл, на тему «Страхування відповідальності як механізм фінансового стимулювання бізнесу за принципом інвестування коштів у власну безпеку».

Мета зустрічі —  обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо способів здійснення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки», який має стимулювати вітчизняний бізнес до інвестицій у власну безпеку.

Починаючи з 2016 року, спеціалісти Державної служби з надзвичайних ситуацій спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, ЛСОУ та іншими представниками страхового ринку працювали над розробкою законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо способів здійснення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки».

Під час свого вступного слова Голова ДСНС Микола Чечоткін зазначив, що 26 вересня 2018 року законопроект було схвалено на засіданні Уряду та направлено до Верховної Ради України. Пізніше документ був відкликаний з парламенту, оскільки чинне законодавство передбачає повторне погодження документу у випадку переобрання Верховної Ради та Уряду.

Олександр Щербаченко, Директор Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям, зазначив, щодо  необхідності популяризації даного документу серед суспільства, аби сприяти його якомога швидшому прийняттю. Адже, згідно Програми діяльності Уряду, до 2024 року необхідно запровадити сучасну систему управління ризиками, яка стимулюватиме підприємців частину прибутку витрачати на власну безпеку та дозволить максимально відшкодовувати збитки у разі виникнення пожеж за рахунок страхових виплат.

Участь у заході взяли Голова ДСНС Микола Чечоткін, перший заступник голови ДСНС Олег Мельчуцький, заступники Голови ДСНС Микола Ільченко та Руслан Білошицький, директори ряду Департаментів ДСНС. Страховий сегмент представляли член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків державних послуг, Олександр Залєтов, віце-президент Ліги страхових організацій України Романа Навальківська, генеральний директор Асоціації «Страховий бізнес» В’ячеслав Черняхівський, перший заступник голови Української пожежної страхової компанії Тетяна Мосійчук.

За результатами круглого столу сторони домовились провести повторну зустріч через п’ять днів, спільно напрацювавши більш дієві механізми стимулювання вітчизняного бізнесу до інвестицій у власну безпеку.