Президент ЛСОУ взяв участь у засіданні круглого столу «Трансформація фінансового сектору»

27 листопада 2019 року Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» спільно з ЛІГА.net провів засідання круглого столу «Банки та споживче кредитування».

Захід було присвячено трьом взаємопов’язаним питанням. Це презентація результатів 3-ї хвилі «таємних закупівель» в рамках дослідження ринку споживчого кредитування в Україні. Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору» було відібрано 20 банків та зроблено 71 візит із отриманням кредиту в найбільших містах України.

Спікери зазначили, що незважаючи на незначні поліпшення, українські банки все ще не дотримуються багатьох положень Закону України «Про споживче кредитування». Жоден з досліджених банків  не отримав повністю позитивної оцінки за дотримання вимог закону 2017 року, що свідчить про те, що перед банками ще довгий шлях до клієнтоорієнтованих практик.

Найчастіше порушення законодавства стосувалися розкриття інформації на переддоговірному етапі, незаконних умов договорів, розрахунку реальної вартості кредиту та питань послуг третіх осіб. Обов’язкове страхування для надання кредитів на особисті потреби на суму 5000-5500 грн., що вимагалося 14 банками із 20 учасників дослідження методом «таємного покупця», все ще є серйозною проблемою. При укладанні кредитного договору споживачам відмовляли у їхньому законному праві обирати страхову компанію. Вимога банків укладати договори страхування також значно підвищує фактичні витрати за кредитом. За кредитними договорами, укладеними «таємними покупцями», заявлена реальна річна процентна ставка банків (враховує всі платежі на користь банку та не враховує страхування) становила від 54% до 338%, а середня ставка складала 119%.

Дослідження свідчить про те, що розвитку споживчого кредитування в Україні заважають брак прозорості та приховані витрати. Найкращим кредитом є кредит з найменшою реальною процентною ставкою, яка враховує всі платежі та комісійні винагороди.

Друге питання заходу – обговорення нової ролі Національного банку України у розкритті інформації для споживачів. Третє – презентація спільної ініціативи Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», ЛІГА.net та українських банків щодо запуску у жовтні цього року нового інструменту порівняння (ЛІГА.Money) для покращення якості інформації для споживачів фінансових послуг.

У круглому столі взяли участь керівники провідних українських банків, представники Національного банку України, міжнародних донорських організацій, учасників фінансового ринку, громадських організацій споживачів, ЗМІ. Лігу страхових організацій України на засіданні представив Президент ЛСОУ Олександр Філонюк, який зазначив, що успіх розвитку страхового бізнесу в Україні полягає у добросовісному ставленні до споживачів страхових послуг — поясненні змісту страхової послуги та умов її надання, своєчасних страхових виплатах, професійному підході до своєї роботи. І, безумовно, основою ефективного функціонування страхування в Україні є прозорі, докапіталізовані, прибуткові і активно працюючі страхові компанії.

Фото заходу — https://www.facebook.com/uainsurcom/