За ініціативи Ліги страхових організацій України відбулась онлайн зустріч з Національним банком України

03 лютого 2021р.  за ініціативи Ліги страхових організацій України відбулась онлайн зустріч з  Національним банком України «Підготовка до складання та подання до Національного банку України річної звітності страховиків за 2020 рік: уникнення розповсюджених помилок в розкритті інформації у файлах звітності (відповіді на актуальні питання)».

В зустрічі взяли участь представники профільних департаментів НБУ, представники ЛСОУ та компанії – члени  ЛСОУ, інші представники страхового ринку.

На зустрічі обговорювалися питання термінів подання звітності та складу звітності. Так було зазначено, що кінцевий термін подання річної звітності до НБУ – 1 березня 2021р.  Після цього терміну у компаній є можливість подання коригуючої звітності до 10 березня 2021р. без застосування штрафних санкцій.  Звітність має надаватися у повному обсязі та у певному порядку. Так річна звітність до НБУ за 2020р. має містити 18 файлів, актуарний звіт  (3 файли), стрес-тести, пояснювальну записку та фінансову звітність.

Розглядалося актуальне питання Таксономії звітності.  Так фінансова звітність за Таксономією МСФЗ за 2020р. має бути надана до 30 червня 2021р.. Планується 4 основні форми. Додатково з цього приводу НБУ буде надане роз’яснення.  На сьогодні програма для подання звітності за Таксономією не працює у зв’язку із програмною помилкою.

Представниками НБУ було надано відповіді на питання учасників зустрічі. Також було зазначено, що деякими питаннями було доповнення Перелік питань-відповідей на сайті НБУ.

В свою чергу хочемо нагадати, що 29 січня 2021 року Національний банк України оприлюднив для громадського обговорення проект Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України

У зв’язку з цим звертаємось з проханням ознайомитись із вищезгаданим проектом та направити свої зауваження, пропозиції та обґрунтування до них до 19 лютого 2021 року на електронну адресу tatyana@uainsur.com.

https://bank.gov.ua/ua/news/all/pravila-skladannya-ta-podannya-zvitnosti-uchasnikami-rinku-nebankivskih-finansovih-poslug-budut-unifikovani