Ліга страхових організацій України взяла участь у робочій зустрічі Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування

23 лютого 2021 року Комітетом Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування проведено робочу зустріч, присвячену обговоренню питання щодо можливості залучення додаткових коштів для фінансування національної системи охорони здоров’я, зокрема шляхом запровадження моделі страхової медицини, а також механізмів спів-оплати/доплати.

Зустріч відбулась за участі членів Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, членів Експертної Ради при Комітеті, а також представників профільних асоціацій, страховиків та громадських організацій.

Лігу страхових організацій України на зустрічі представили Тетяна Бутківська, Голова Комітету ЛСОУ з питань медичного страхування, Романа Навальківська, віцепрезидент ЛСОУ та страховики-члени ЛСОУ.

Під час свого виступу Тетяна Бутківська проінформувала учасників про долю добровільного медичного страхування в структурі загальних витрат фінансування охорони здоров’я та акцентувала увагу на кроках, необхідних для стимулювання розвитку медичного страхування в Україні, зокрема шляхом зменшення податкового навантаження за договорами медичного страхування.

Голова Комітету ЛСОУ також зазначила, що для реалізації можливостей запровадження комбінованої моделі оплати медичних послуг необхідно чітко визначити калькуляцію витрат на медичні послуги, які входять в пакет універсальних гарантованих державою послуг, здійснити конкретні заходи для реалізації функції контролю та якості надання медичних послуг тощо.

«Медичне страхування – невід’ємний складовий компонент створення системи фінансування охорони здоров’я в Україні і це повинно бути закріплено Законом України «Про фінансування системи охорони здоров’я» як стратегії фінансування з чітким визначенням суб’єктів та джерел фінансування. Механізмом реалізації цієї стратегії в подальшому буде Закон України «Про обов’язкове медичне страхування», який визначить чіткі правила гри для усіх суб’єктів», — наголосила Тетяна Бутківська в ході зустрічі.