ЛСОУ взяла участь у засіданні Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

29 березня 2021 року Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, Конфедерацією будівельників України та асоціаціями органів місцевого самоврядування проведено засідання «круглого столу» на тему: «Реформування системи архітектурно-будівельного контролю в Україні».

В рамках першої панельної дискусії засідання Чернишов Олексій Михайлович, Міністр розвитку громад та територій України, презентував учасникам концепцію реформування системи державного архітектурно-будівельного контролю в Україні, розроблену Міністерством.

Дунда Олег Андрійович, народний депутат України, голова підкомітету з питань будівництва та проектування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування презентував учасникам засідання реформування системи державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду в Україні на прикладі проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності та реформування державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду «(реєстр. № 5071) та проекту Закону «Про внесення змін до кодексу України про адміністративні правопорушення та кримінального кодексу України щодо підвищення відповідальності у сфері містобудівної діяльності» (реєстр. № 5072). Серед основних засад законопроекту № 5071 — запровадження страхування відповідальності сертифікованих осіб у сфері містобудування як обов’язкової умови для допущення їх до виконання відповідних робіт.

Філонюк Олександр Феодосійович, Президент ЛСОУ, у своєму виступі зазначив, що Ліга страхових організацій України в рамках Меморандуму з Конфедерацією будівельників України та в останні роки з профільним Комітетом ВРУ обговорювали питання страхування будівельно-монтажних ризиків і страхування професійної відповідальності в будівельній сфері, констатував на недієвості механізмів такого страхування в країні насьогодні та наголосив на необхідності подальшого залучення представників страхового ринку для напрацювання відповідних законодавчих ініціатив.

Під час «круглого столу» учасники засідання також обговорили актуальні питання і повноваження органів місцевого самоврядування з питань здійснення архітектурно-будівельного контролю та посилення відповідальності за порушення в сфері архітектурно-будівельної діяльності.

Участь у засіданні взяли понад сто представників Верховної Ради України, Міністерства розвитку громад та територій України, Будівельної палати України, Асоціації «Коло Українських будівельників», Офісу простих рішень і результатів, Національної асоціації адвокатів України, Всеукраїнської спілки виробників будівельних матеріалів, Національної спілки архітекторів України, Ліги страхових організацій України та інших професійних асоціацій та організацій.