Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкти «Про фінансові послуги та фінансові компанії» і «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою»

27 квітня 2021 року у зв’язку з вимогою 153 народних було проведено позачергове засідання Верховної Ради України, в рамках якого, в тому числі, були прийняті за основу проєкти Законів «Про фінансові послуги та фінансові компанії» №5065 від 15.02.2021р. та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» №5104 від 18.02.2021 р.

Законопроєкт №5065 доповів Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Також Голова підкомітету з питань функціонування небанківських фінансових установ та страхової діяльності Комітету  Елла Рєпіна доповіла про рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт за основу.

Законопроєктом передбачається оновлення редакції Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» з метою закріплення нових підходів до регулювання відповідних ринків фінансових послуг та діяльності відповідних фінансових установ.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький доповів проєкт Закону №5104, яким пропонується визначити механізм надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам для страхування сільськогосподарської продукції. Проєктом пропонується внести зміни до Податкового кодексу, якими, зокрема, збільшити ставку податку на дохід за договорами податку страхування сільськогосподарської продукції на 0,5 відсоткових пункти (до 3,5 відсотка) з метою у подальшому спрямування цих коштів на підтримку страхування сільськогосподарської продукції.

Нагадаємо, Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики своїм рішенням від 31.03.2021р. рекомендував Парламенту прийняти цей законопроєкт за основу.