До уваги страховиків!

Національний банк України затвердив Правила складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг (далі – УРНФП) до Національного банку України (далі – Правила). Вони є обов’язковими для виконання всіма УРНФП, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Національний банк із 01.07.2020 відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» від 12.09.2019 № 79-IX.

Правила є першими з моменту, відколи Національний банк перейняв на себе нові функції в межах реформи «спліт». Це єдиний на сьогодні регуляторний нормативно-правовий акт Національного банку, який встановлює  вимоги до звітності УРПФП для цілей регулювання й нагляду. На відміну від практики попереднього регулятора ринку небанківських фінансових послуг Національний банк узагальнив вимоги до звітності різних сегментів ринку в одному документі. Водночас Національний банк поширив на УРНФП перевірену на практиці технологію збирання звітності від респондентів в єдиному електронному форматі XML через вебпортал, із автоматичною перевіркою повноти та своєчасності завантаженої звітності, а також наявності помилок у даних.

Після набрання Правилами чинності розпорядження попереднього регулятора, якими встановлювалися вимоги до звітності, втратять чинність.

Правила затверджені постановою Правління Національного банку від 25 листопада 2021 року № 123 «Про затвердження Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України», яка набирає чинності 01 січня 2022 року.