Скільки коштуватиме автоцивілка

Скільки коштуватиме автоцивілка

«УК» розбирався, чому анонсоване страховиками подорожчання полісів недоцільне
Ширяться чутки про збільшення тарифів на поліси з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ). Побоювання автовласників підігрівають страховики. Вони у рекламі закликають «встигнути купити поліс за старими цінами», вводять в оману заявами на кшталт «купуйте, а то він подорожчає на 25%».
Спокій автолюбителів у кінці березня цього року порушила президія Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Вона рекомендувала страховикам підвищити коригуючі коефіцієнти до базової ставки для договорів автоцивілки «для забезпечення виконання страхових зобов’язань». Така корекція, за підрахунками бюро, призведе до підвищення страхових платежів на 25—30%.
Найдешевший у Європі, але непривабливий
У МТСБУ зазначають, що відповідна зміна розміру страхових платежів є мінімально необхідною та забезпечить виключно компенсацію прогнозованого збільшення витрат на ремонт пошкоджених транспортних засобів (понад 770 мільйонів гривень), виходячи з розрахунку курсу гривні до долара США, встановленого при формуванні бюджету України на 2015 рік (21,7 гривні за долар). За підрахунками бюро, навіть після рекомендованого збільшення коригуючих коефіцієнтів середній страховий платіж для українського автовласника становитиме приблизно 450 гривень на рік, а поліс з автоцивілки залишатиметься найдешевшим у Європі (там середній платіж становить 134 євро).
«Рішення президії МТСБУ щодо фактично підвищення тарифів зараз не є обов’язковим для виконання страховиками через те, що страховики-члени Координаційної ради бюро, що повинні погоджувати такі зміни, відкликані, а на чергових зборах акціонерів 26 березня затверджено новий склад президії. Через те, що страховики часто затримують виплати, клієнти дедалі менше купують такі поліси, відмовляються страхуватися або цілеспрямовано шукають недіючі поліси (вони демпінгові і, як правило, нічого не відшкодовують. — «УК») суто для пред’явлення даішникам», — каже голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків (УТФА) Вячеслав Черняховський.
За оцінкою УТФА, щомісячно за договорами з автоцивілки в Україні укладається близько 600 тисяч договорів страхування. Якщо припустити, що автовласники купилися на інформацію щодо їхнього подорожчання на 25%, то нові договори вигідно було б укласти тим, кому до закінчення дії страхового свідоцтва залишилося менше двох місяців. Тобто за результатами квітня внаслідок тарифної паніки їхній продаж міг зрости на 50—60 тисяч полісів.
Постраждає державний автопарк
В Україні у не приватній власності перебуває 14% автопарку. Тому, за оцінками експертів, підвищення коефіцієнтів з автоцивілки, яке планує МТСБУ, призведе до зростання витрат державного та місцевих бюджетів, а також незапланованих видатків держпідприємств приблизно на 100 мільйонів гривень. Торік на страхові виплати спрямували менше 40% отриманих страховиками платежів (при нормативі 70%), тому спроби МТСБУ в кризу піднімати розміри платежів не вмотивовані. «УК» поцікавився позицією Нацкомфінпослуг щодо цього питання. І там відповіли, що «вагомих підстав та обгрунтувань для підвищення страхових премій з ОСЦПВ немає».
Регулятор вважає, що зміну страхових премій з автоцивілки доцільно розглядати одночасно зі збільшенням розмірів страхових сум, обгрунтовуючи це актуарними розрахунками, збитковістю та іншими статистичними даними. «Таке зростання не закладене в бюджетах держпідприємств, у власності яких перебуває вагома частка загальної кількості зареєстрованих транспортних засобів в Україні. Тому заходи щодо збільшення ціни з ОСЦПВ необхідно заздалегідь оприлюднювати та впроваджувати не раніше 1 січня 2016 року. У 2014-му з автоцивілки було застраховано на 15% транспортних засобів менше, ніж у 2013 році. Це пов’язано зі зменшенням кількості авто, які виїжджають на дороги. Причина не тільки у зростанні цін на пальне, а й у здорожчанні таких полісів у червні минулого року», — підкреслюють у прес-службі Нацкомфінпослуг.
В Антимонопольному комітеті України (АМКУ) підстав для звинувачення страховиків у картельній змові щодо рішення про підвищення коригуючих коефіцієнтів поки не бачать (можливо, тому, що рішення ще не стало обов’язковим для виконання членами МТСБУ. — «УК»). Як уточнив «УК» в АМКУ, там планують провести дослідження дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції у діях президії МТСБУ щодо «встановлення наявності чи відсутності ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції».
Тож чутки щодо підвищення тарифів з автоцивілки виявилися дещо перебільшеними, і власникам приватних та державних авто поки що не варто нервувати.
ДОВІДКА «УК»
За полісом з обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності страховик при настанні страхового випадку компенсує шкоду, заподіяну здоров’ю будь-якої особи (крім водія-винуватця): кожному з потерпілих до 100 000 тисяч гривень, в середньому фактично сплачується 7,5 тисячі гривень на одного постраждалого, адже виплати прив’язані до мінімальної зарплати, і іншому автомобілю: до 50 000 гривень — при завданні шкоди майну на одного потерпілого.
За даними Нацкомфінпослуг, у другому півріччі 2014 року середня виплата з ОСЦПВ порівняно з першим півріччям 2014 року зросла на 9% до 10,6 тисячі гривень. Тоді як середня страхова премія з ОСЦПВ за аналогічний період зросла більш ніж на 30% у всіх страхових компаніях. У 2014 році страховики уклали 7,459 мільйона договорів страхування з ОСЦПВ, отримали 2 554,8 мільйона гривень страхових платежів та виплатили 987,4 мільйона гривень відшкодувань.
Згідно з даними МТСБУ, у 2014 році середній страховий платіж становив 340 гривень.

Вікторія КОВАЛЬОВА