Суд зупинив дію тимчасової адміністрації в СК «Еталон»

Окружний адміністративний суд міста Києва 24.10.2014 року виніс ухвалу, якою зупинено дію розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 2744 від 18.09.2014 року «Про відсторонення керівництва від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Еталон».

Окружним адміністративним судом міста Києва розглядається адміністративний позов до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг про визнання протиправним та скасування розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 2744 від 18.09.2014 року. В межах розгляду справи, 24.10.2014 року судом винесено Ухвалу про забезпечення адміністративного позову, якою зупинено дію розпорядження регулятора.

Нагадаємо, що розпорядженням Нацкомфінпослуг № 2744 від 18.09.2014 року від управління Приватним акціонерним товариством «Страхова компанія «Еталон» відсторонено Правління компанії, введено тимчасову адміністрацію та призначено тимчасовим адміністратором Паська Олександра Михайловича.

Керівництво СК «Еталон» вважає необ’єктивними і необґрунтованими підстави для введення тимчасової адміністрації в СК «Еталон» — Нацкомфінпослуг не звернув уваги та не врахував фактичне добровільне усунення компанією порушень, що послугували підставою для застосування регулятором зазначеного заходу впливу. Крім того, питання про введення тимчасової адміністрації в СК «Еталон» не було внесено в порядок денний засідання Нацкомфінпослуг на 18.09.2014 року та не розглядалось. Рішення про призначення тимчасової адміністрації було прийнято непрозоро і не було належним чином оприлюднено на сайті регулятора.

Згідно з діючим законодавством, основними завданнями тимчасової адміністрації фінансової установи є організація виконання останньою зобов’язань перед її учасниками, клієнтами та партнерами, а також забезпечення безперервної роботи фінустанови. Однак, дії призначеного Нацкомфінпослуг тимчасового адміністратора Паська О.М. жодним чином не відповідають цим нормам.

Паном Паськом здійснено ряд неправомірних заходів, серед яких блокування роботи центрального офісу СК «Еталон» шляхом опечатування офісного приміщення, що унеможливлює управління регіональною мережею компанії, здійснення розрахунків та виконання зобов‘язань перед клієнтами та партнерами. Також тимчасовий адміністратор здійснив спроби блокування доступу спеціалістів компанії до централізованої бази даних МТСБУ і отримання одноосібного доступу до клієнтських баз СК «Еталон»; отримання необмеженого доступу до всіх приміщень компанії; зміни реєстраційних електронних ключів доменного імені «ETALON.UA», що є власністю СК «Еталон», з метою зміни адреси інтернет-сайту компанії. Крім того, тимчасовий адміністратор видав ряд наказів про призначення певних осіб, що не мають передбаченої законодавством кваліфікації, на неіснуючі посади.

Особливо вражає факт звернення тимчасового адміністратора від імені СК «Еталон» до ПАТ «Укртелеком» з заявою про переадресацію вхідних дзвінків з номера 0 800 500 800 (номер інформаційного кол-центру СК «Еталон») на інший телефонний номер, який зареєстровано на ТОВ «Фінанс-Лайн» (м. Полтава). Як з‘ясувалось, клієнтів СК «Еталон», які звертаються до інфоцентру для подовження договорів страхування, направляють переукласти договір страхування до іншої страхової компанії.

У відповідь на заклики керівництва СК «Еталон» припинити вочевидь неправомірні дії, які спрямовані на дестабілізацію і погіршення фінансового стану СК «Еталон», тимчасовий адміністратор не реагував.

Страховою компанією «Еталон», а також представниками її керівництва та власників, подано ряд позовів до судових органів про визнання незаконним розпорядження Нацкомфінпослуг тощо.

Страхова компанія «Еталон» створена в 1993 році, статутний капітал компанії складає 77 млн. грн.

На сьогодні СК «Еталон» має 24 ліцензії на здійснення 9 обов’язкових і 15 добровільних видів страхування.

Страхова компанія «Еталон» є асоційованим членом Моторного (транспортного) страхового бюро України, членом Ліги страхових організацій України, членом Ядерного страхового пулу.

СК «Еталон» пропонує більше 50 страхових продуктів для фізичних і юридичних осіб. Має розгалужену регіональну мережу представництв по території України.