«Арсенал Страхування» виповнилося 12 років

Замість традиційного привітання з тим, що ми кращі (адже це одкровення не відкриється нам саме сьогодні), ми хотіли б дати кілька Лайфхак як ключовим менеджерам нашої компанії, так і тим, хто тільки починає свій шлях в цьому бізнесі. Не приймайте близько до серця, якщо раптом вони здадуться вам кілька різкими або прямолінійними.

1. Будьте відкритими і доступними — тому, що в нашому бізнесі своєчасна реакція менеджменту на виниклу ситуацію краще зваженого, грамотного, але запізнілого рішення, коли вже нічого не можна змінити. Ви все знаєте, що ми ніколи не вибудовували «стін з куленепробивного скла» між собою і своєю численною командою. В наші кабінети можна приходити з важливими і терміновими питаннями кожного працівника без попереднього запису в будь-який день, і секретар нікого не зупинить. У телефонному режимі ми доступні 24/7. Абсолютно будь-хто може написати в ФБ. Поки інші насолоджуються своєю значимістю і милуються «короною», як можна частіше будьте в open-space, як можна ближче до тих, хто не в теорії, а на практиці бере участь в нашому бізнесі. І до біса «прийомні дні»! Є проблема — виріши її! Сьогодні. Зараз.

2. Це здасться дивним тому, що очевидно. Але тим не менш. Ми всі зібралися тут не заради розваги, а заради кінцевого результату, вираженого в грошах і відсотках ринкової частки. У нас є мета і чіткий план як це зробити. Завдання кожного з нас — це ланки ланцюга, поставленого перед компанією плану. Виконуйте кожен свій план, а в особливості план продажів. Не зупиняйтеся і не спотикатися на цьому шляху. Якщо ви працюєте безпосередньо в продажах і почули фразу «спасибі, ми обов’язково будемо мати вас на увазі», не обманюйте себе, приймаючи її за чисту монету, а просто знайте — вас послали. Не бійтеся цікавитися у клієнтів прямо «як саме ми можемо поліпшити наші пропозиції, щоб ви зупинили свій вибір на нас?» — в продажах краще бути трохи нав’язливими, ніж делікатними.

3. Будьте обережні з двома розхожими постулатами: «приймайте помилки як досвід, працюючи з їх наслідками» і «ведіть переговори по методу win-win». Обидва — вигадки тих, хто намагається створити психологічний комфорт для себе і не відчувати почуття провини. У першому випадку за помилку, в другому — за те, що не зміг досягти максимуму. Вкрай гальмує розвиток бізнесу.

4. Керівник повинен прийти на роботу, сісти за робочий стіл і мати час подумати. Повна маячня! Думати вкрай важливо! Але темп бізнесу зараз такий, що, як і багато іншого, думати потрібно паралельно з робочим процесом. В крайньому випадку для цього є ніч. А в робочий час завдання керівника — вирішувати питання. Особливо лінійного.

5. «Ніколи не їжте поодинці» — 100% -а істина. Не витрачайте даремно час, обідаючи один з одним! Їжте і вечеряйте виключно з клієнтами або партнерами. Це запорука симпатії і міцних відносин. Приїжджаючи в регіональну дирекцію, перше, що я роблю, це прошу її керівника організувати обід в одному з найжвавіших ресторанів міста. Там, де збираються представники «від бізнесу». У кожному місті є такі місця. Навіщо мені це? Все просто. Я хочу побачити скільком людям потисне руку директор Дирекції (а він для мене -представник акціонерів в регіоні), до скільком столиків він підійде. Згідно цього маркера, я роблю висновок про можливості розвитку компанії на цьому ринку.

6. Вчіться безперервно! Закінченої вищої освіти вже не існує. Воно може бути тільки незакінченим. Але не покладайтеся на тренінги, семінари, бізнес-івенти та інше. Краще ставитися до них зі здоровим скептицизмом — це всього лише можливість розважитися посеред робочих буднів. Найкращий бізнес-тренер знаходиться поруч з вами. Можливо це керівник Вашого підрозділу, можливо колега з сусіднього департаменту. Позначте того, хто є авторитетом не тільки у вашій області, але і для Вас особисто, і кожен день потрібно описувати йому конкретну бізнес-ситуацію і приставайте з питанням: «А як би вирулив з усього цього саме ти?» Повірте, левову частку бізнес-кейсів ця людина вже проходив! Збирайте практичні рецепти від таких людей, людей-легенд своєї справи, і поступово ви отримаєте унікальні навички і теж навчитеся.

7. У бізнесі як у спорті. Без спортивної злості нічого не вийде. Не бійтеся замахнуться на неймовірне. Складіть перелік «бажань». Підстройте під нього плани на тиждень, місяць, рік. У них повинні бути конкретні цифри, терміни, назви тих компаній, яких ви хочете отримати в клієнти, і назви ваших конкурентів, яких потрібно вигнати з цих компаній. Ось саме так жорстко.

8. Всі співбесіди проводите тільки особисто. Особливо на провідні позиції. HR, на жаль, не зможе Вам допомогти в підборі стоять людей. Ніхто, крім вас самих, не зможе визначити рівень цінності, який відбувається з конкретного набору якостей, що представляють собою ключові інгредієнти особистості. Якщо ви в розгубленості перед лицем вибору між двома рівними, на ваш погляд, професіоналами — візьміть на роботу самого нерозпещеного.

9. Дайте «зелене світло» талантам! На який ієрархічної щаблі ви б не знаходилися зараз — у вас в руках всі шанси! Не сумнівайтеся — кожен з вас може стати ким завгодно в стінах нашої компанії! Директори наших провідних дирекцій не дадуть збрехати, ми завжди стверджували їм в обличчя, якщо раптом ми зрозуміємо, що хтось із вас готовий замінити когось із нас і здатний управляти бізнесом більш ефективно і талановито, ми підемо з менеджменту і звільнимо місце!

10. Пам’ятайте найголовніше! Літак злітає проти вітру. Буде важко. Будуть потрібні сили і воля, бо кожен день доведеться здійснювати надзусилля. Конкуренти не дрімають. Вони створюють нам проблеми. І це добре. Значить, ми набираємо висоту!

У добру путь, друзі! З днем народження, улюблена Компанія! Ми горді бути частиною нашої такої чудової, творчої і амбітної команди!