Через рік після запровадження в Україні вже 7% договорів ОСЦПВ укладається в електронному вигляді

Станом на 1 березня 2019 р. страховики-члени МТСБУ уклали понад 230 000 електронних договорів ОСЦПВ. Загальна сума премій за такими договорами склала 165,3 млн. грн.

Майже  щомісячно спостерігається зростання кількості укладених електронних договорів на 20-30%. Так, у лютому 2019 р. кількість таких договорів у порівнянні з січнем того ж року зросла на 32%, а сума премій — на 27,8%.

Також зростає частка електронних полісів: за показниками січня 2019 р. електронні договори склали 7% від загальної кількості укладених договорів ОСЦПВ.

Зараз 37 страховиків мають право укладати договори ОСЦПВ в електронній формі.

Нагадаємо, що система «електронний поліс» розпочала роботу 7 лютого 2018 року згідно з розпорядженням Нацкомфінпослуг №3631 від 31.08.2017 р. Запровадження електронного полісу не відміняє можливості укладання договорів страхування в паперовій формі. Право вибору форми договору ОСЦПВ залишається за споживачем страхових послуг.

Лідером за кількістю укладених електронних договорів і за сумою страхових премій за такими договорами на даний момент є СК «ПЗУ Україна» (53 581 договорів, понад 45 млн. грн. страхових премій).

Володимир Шевченко, Генеральний директор МТСБУ, зауважив:

«Ми бачимо, як всі сумніви щодо того, чи користуватиметься попитом у споживачів електронний поліс, виявилися безпідставними. Страхувальники добре розуміють переваги електронного полісу – зручність та швидкість укладання договору, додатковий рівень захисту від шахраїв, що намагаються фальсифікувати бланки паперових полісів ОСЦПВ.

Кількість електронних договорів й надалі буде зростати, зважаючи на активну роз’яснювальну роботу, що ведуть страхові компанії та МТСБУ. Також все більше страхових компаній отримують право укладати електронні договори ОСЦПВ.

Хочу відзначити ефективну співпрацю із Національною поліцією, співробітники якої зараз перевіряють наявність та чинність полісів ОСЦПВ переважно шляхом запиту до ЦБД МТСБУ. Це дає змогу дати автовласникам впевненість щодо повної легітимності електронного полісу та відсутності жодних проблем в разі перевірки електронного полісу співробітниками Нацполіції.

Зараз МТСБУ разом з Нацкомфінпослуг продовжує роботу з нормативного забезпечення укладання внутрішніх  договорів ОСЦПВ в електронній формі. Зокрема, готуються зміни до Правил дорожнього руху, згідно з якими саме запис у ЦБД МТСБУ буде підтвердженням наявності та чинності полісу ОСЦПВ».