Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко озвучив актуальні тренди цифрового розвитку ОСЦПВ в Україні.

3-4 березня в Києві проходив саміт «Цифровий банкінг», організатором якого став Міжнародний Фінансовий Клуб «БАНКИРЪ».

В рамках заходу було розглянуто широке коло питань, пов’язаних з цифровою трансформацією фінансового сектору. Теми доповідей торкались як стратегічних питань (нова архітектура законодавства, зміни у бізнес-моделях фінансових установ в контексті глобальних технологічних трендів), так і прикладних аспектів запровадження інновацій.

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко виступив з доповіддю «Актуальні тренди цифрового розвитку ОСЦПВ в Україні».

У фокусі виступу були питання сучасного стану діджиталізації галузі ОСЦПВ та розгляд основних векторів створення єдиної цифрової екосистеми страхування.

Володимир Шевченко нагадав, що крім електронного полісу (укладено майже 1,7 млн. електронних договорів станом на кінець лютого), на українському ринку ОСЦПВ успішно працює ціла низка діджитальних сервісів: електронний європротокол, система електронних комунікацій МТСБУ з аварійними комісарами та експертами для визначення суми страхового відшкодування, система цифрових комунікацій МТСБУ з іноземними страховиками та Бюро, електронний кабінет отримувача регламентних виплат тощо.

Створений інноваційний хаб МТСБУ, який допомагає розвивати і просувати технологічні стартапи у галузі страхування і безпеки дорожнього руху. В тестовому режимі запроваджена система електронного документообігу (СЕД).

Понад рік (з лютого 2019 р.) співробітниками Держприкордонслужби проводиться автоматизована перевірка шляхом запиту до ЦБД МТСБУ наявності та чинності страхових сертифікатів «Зелена картка» під час перетину кордону на виїзд українськими автовласниками.

Серед найближчих планів технологічної трансформації ОСЦПВ в Україні Володимир Шевченко визначив запланований перехід на новий чорно-білий формат бланку страхового сертифікату «Зелена картка», що стане кроком до електронного полісу міжнародного страхування, та роботу над забезпеченням умов для автоматизованої перевірки наявності внутрішніх договорів ОСЦПВ. Також він зробив акцент на перспективах запровадження технології «блокчейн» у страхуванні як інструменту підвищення захисту галузі ОСЦПВ від шахрайства та для автоматизація бізнес-процесів, наприклад, розрахунку збитків, заподіяних внаслідок ДТП.

«Ефективність технологічних інновацій базується на глибокому розумінні бізнес-процесів у страхуванні, системному підході до розвитку ринку, фокусуванні на якості клієнтського сервісу. Інноваційний розвиток має відбуватись разом із модернізацією законодавчої бази галузі та чітким виконанням страховикам своїх зобов’язань перед постраждалими», — зауважив Володимир Шевченко.