Українська «Зелена картка» робить новий крок до діджиталізації

30 квітня Національна комісія, що здійснюю державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Розпорядженням №841 затвердила зразок візуальної форми та технічний опис візуальної форми бланку полісу ОСЦПВ, який підтверджує укладання електронного договору міжнародного страхування «Зелена картка».

14 червня 2019 року Генеральною Асамблеєю Ради Бюро «Зелена картка» було проголосоване рішення про зміну формату міжнародного страхового сертифікату «Зелена картка». Національним Бюро, що приймають відповідне рішення, було дозволено з 1 липня 2020 року перейти від існуючого зараз, звичного сертифікату зеленого кольору (завдяки якому поліс і отримав свою назву) до чорно-білого бланку для можливості роздрукування електронного сертифікату на звичайних принтерах. Більше не буде обов’язковим, щоб бланк сертифікату друкувався зеленим кольором, і він не повинен бути надрукований виключно страховою компанією. Страхувальник зможе робити це самостійно.

Новий формат бланку міжнародного страхового сертифікату повинен відповідати зразку, встановленому Радою Бюро «Зелена картка». Зараз міжнародний страховий сертифікат вважається чинним лише за умови наявності паперового документу. Пред’явлення для перевірки «Зеленої картки» з екрану мобільного пристрою поки що не допускається.

Слід також дотримуватися наступних вимог:

  • З 1 липня 2020 року друк можливий також на білому папері (кольори, крім білого та зеленого, забороняються та роблять сертифікат недійсним)
  • Розмір паперу: A6, макс. А4
  • Колір шрифту: чорний
  • Чистове роздрукування (у випадку смужок, пропусків тексту чи інших хиб друку процес потрібно повторити)
  • Виправлення не допускаються
  • Зворотня сторінка залишається чистою або містить виключно перелік національних бюро «Зелена картка»

З 1 липня 2020 року бланки нового чорно-білого формату, які свідчать про укладання іноземними автовласниками, що в’їжджають на територію іншої країни-члена системи «Зелена картка», договору міжнародного страхування, мають прийматись усіма органами, які контролюють трансграничний дорожній рух.

Одразу після прийняття в минулому році Радою Бюро «Зелена картка» рішення про зміну формату страхового сертифікату, була створена Робоча група МТСБУ, яка працює над запровадженням цієї інновації у практику українського сегменту «Зелена картка», тобто для автомобілів, зареєстрованих в Україні. Зараз завершується процес адаптації внутрішніх документів українського Бюро та необхідних технологічних рішень.

Про строки початку застосування чорно-білих страхових сертифікатів по відношенню до транспортних засобів з українською реєстрацією буде повідомлено незабаром.

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко прокоментував:

«Перехід на новий формат бланку міжнародного сертифікату «Зелена картка» – фактично перший крок до скасування «папірців» в рамках всієї системи, до повної діджиталізації та трансформації документообігу в електронну форму. І це дуже зручно для водіїв, що рушають за кордон на автомобілі: договір можна буде укладати в електронній формі, дистанційно, без візиту до офісу страховика, легко будуть вирішуватись ситуації, коли сертифікат, наприклад, був забутий вдома або загублений – його можна буде знайти у базі національного Бюро «Зелена картка» і просто роздрукувати знову. Також з’явиться можливість, вже перебуваючи за кордоном, пролонгувати дію договору «Зелена картка» або укласти договір на новий термін, якщо водій затримався за кордоном довше, ніж розраховував і строк дії чинного договору закінчився».