Страховики ОСЦПВ наполягають на відхиленні проекту Закону України про внесення зміни до Закону України «Про відкритість використання публічних коштів», яким кошти приватних страхових компаній-членів МТСБУ прирівняні до публічних коштів

Відповідний законопроект зареєстрований Верховній Раді 10 липня 2020 р. за №3829

Нормами законопроекту кошти приватних страхових компаній-членів МТСБУ прирівнюються до категорії «публічних коштів». До публічних коштів належать кошти державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів, кредитні ресурси, надані під державні та місцеві гарантії, кошти Національного банку України, державних банків, державних цільових фондів, Пенсійного фонду України, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також кошти суб’єктів господарювання державної і комунальної власності, отримані ними від їхньої господарської діяльності. Розпорядниками бюджетних коштів можуть бути бюджетні установи в особі їх керівників згідно норм Бюджетного Кодексу.

Генеральний директор Асоціації «Страховий бізнес» Вячеслав Черняховський прокоментував:

«У пояснювальній записці до законопроекту мова йде про те, що вимоги, закладені у документ, викликані загальносуспільною потребою забезпечення публічного доступу та інформаційної відкритості щодо використання публічних коштів – коштів платників податків України, які витрачаються МТСБУ.

Те, що кошти МТСБУ в жодному разі не є «коштами платників податків» – це окреме питання, яке представники МТСБУ та ринку вже роз’яснили депутатам профільного комітету у ході зустрічі з приводу цього законопроекту.

На що одразу хотілося б звернути увагу: з власної ініціативи МТСБУ вже декілька років забезпечує доступність та прозорість інформації про показники діяльності МТСБУ і компаній-членів Бюро, які здійснюють страхування ОСЦПВ, при цьому надається набагато більш деталізована інформація, ніж встановлено вимогами чинного законодавства.

Інформація про використання коштів гарантійних фондів МТСБУ також є публічною: вона регулярно (щоквартально) аналізується та оприлюднюється на сайті МТСБУ, на сторінці Бюро в соціальних медіа, в ЗМІ. Таким чином, зауваження про недостатність викритої інформації з цього питання є абсолютно безпідставними, вона доступна кожному громадянину країни».

Зараз професійні об’єднання учасників ринку, Асоціація «Страховий бізнес» та «Ліга страхових організацій України», готують листа до ВР з детальним обґрунтуванням позиції представників ринку ОСЦПВ щодо норм законопроекту №3829 та з проханням відхилити документ.

Представники ринку ОСЦПВ зауважують, що «аналіз змісту законопроекту дозволяє констатувати, що порушені у ньому питання суперечать Конституції України, Бюджетному кодексу України та Законам України «Про страхування» та «Про ОСЦПВ». У концептуальному плані законопроект є досить вразливим до критики і має ознаки штучного та неправомірного розширення визначення поняття «публічні кошти», шляхом включення до їх визначення коштів (фондів), джерела яких мають виключно приватний характер».

Чому страховики ОСЦПВ наполягають на відхиленні законопроекту?

  1. Кошти МТСБУ не є публічними коштами, оскільки мають інше джерело: це кошти приватних страхових компаній-членів Бюро. Джерела формування фондів МТСБУ визначені у законі України «Про ОСЦПВ».

В переліку джерел відсутні бюджетні кошти, що виключає можливість доповнення переліку публічних коштів коштами МТСБУ. МТСБУ є юридичною особою, що утримується за рахунок коштів страховиків (відповідно до ст. 13 закону «Про страхування»).

Діяльність МТСБУ врегульована галузевим законом «Про ОСЦПВ», (ст. 39), таким чином порядок і умови формування централізованих страхових резервних фондів вже унормовані окремим законом.

  1. Згідно зі ст. 43 закону «Про ОСЦПВ» кошти, сплачені страховиками до централізованих страхових резервних фондів МТСБУ, є коштами страхових резервів з ОСЦПВ, тобто є приватною власністю страховиків-членів МТСБУ, а Бюро здійснює управління централізованими страховими резервними фондами, що створюються при МТСБУ для забезпечення виконання покладених на нього функцій (п.п. 39.2.2 п. 39.2 ст. 39 закону «Про ОСЦПВ»).

Виходячи з цього, вимога надання статусу публічних коштів приватним коштам страховиків є посяганням на приватну власність і порушує ст. 41. Конституції України, згідно якої «кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності, і ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності».

  1. Згідно зі ст. 81 Цивільного кодексу України юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування; порядок утворення та правовий статус осіб публічного права встановлюється Конституцією України та законом. Розпорядчий акт індивідуальної дії щодо створення об’єднання страховиків – МТСБУ не приймався, і в жодному законі не визначено, що МТСБУ є особою публічного права.
  1. Взаємовідносини держави та страховиків визначені ст. 41 закону «Про страхування»: страховик не відповідає за зобов’язаннями держави, а держава – за зобов’язаннями страховика. Держава гарантує дотримання і захист майнових та інших прав і законних інтересів страховиків, умов вільної конкуренції у здійсненні страхової діяльності.

Нагадаємо, що останні п’ять років (2015-209 р.р.) МТСБУ зробило понад 22,6 тис. виплат постраждалим в ДТП з фонду захисту постраждалих (ФЗП) Бюро на загальну суму 623 млн. грн. Зокрема, за незастрахованих винуватців ДТП сплачено 435 млн. грн., за страхові компанії, що визнані банкрутами, та за неплатоспроможні СК, які пішли з ринку, не виконавши зобов’язань перед постраждалими, разом сплачено близько 140 млн. грн. За 1 півріччя 2020 р. МТСБУ здійснило 3154 виплат з гарантійних фондів Бюро на суму понад 104,3 млн. грн. Постраждалі в ДТП, які отримували виплати з гарантійних фондів МТСБУ, високо оцінюють швидкість та якість процедури врегулювання (згідно даних опитування, проведених в 2019 р.).

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко прокоментував: «Прозорість та доступність інформації про діяльність ринку ОСЦПВ та роботу МТСБУ — один з наших головних принципів, якого ми неухильно дотримуємось.

Треба зауважити, що в сфері ОСЦПВ є багато питань, вирішення яких могло б суттєво покращити рівень захисту всіх учасників дорожнього руху в країні. В першу чергу, це підвищення страхових сум з ОСЦПВ, перегляд норм щодо виплат за страхові компанії, які припинили діяльність, не виконавши своїх зобов’язань перед постраждалими в ДТП. Для цього потрібна повноцінна модернізація профільного закону «Про ОСЦПВ», і ми закликаємо представників влади, зокрема народних депутатів, сконцентрувати увагу на розробці та прийнятті нового проекту саме цього профільного закону, тим більше що ми вже маємо багато напрацювань його ключових положень, які відповідають принципам Директиви ЄС».