Страховикам рекомендують складати фінансову звітність за 2010 фінансовий рік на підставі Методики з впровадження МСФЗ – ЛСОУ

Страховикам рекомендують складати фінансову звітність за 2010 фінансовий рік на підставі Методики з впровадження МСФЗ, презентація якої відбулася в Держфінпослуг 1 листопада, заявила президент Ліги страхових організацій України (ЛСОУ) Наталія Гудима.

Зокрема, на засіданні в Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг 1 листопада був представлений проект «Фінансові звіти (фінансова звітність) за МСФЗ для страхових компаній в Україні Методика впровадження».

Н. Гудима зазначила, що даний документ розроблений з метою сприяння страховим компаніям у підготовці фінансових звітів у відповідності до Міжнародних стандартів фінансової звітності й має виключно рекомендаційний характер. За її словами, проект ґрунтується на МСФЗ, які є чинними для фінансових звітів за 2010 фінансовий рік. При цьому страховики зобов’язані стежити за подальшими змінами МСФЗ і застосовувати їх, навіть якщо такі зміни не передбачені проектом рекомендацій.

Виступаючи на засіданні в Держфінпослуг, Н. Гудима заявила, що, незважаючи на рекомендаційний характер, даний проект потребує доопрацювання. За її словами, таке рішення було прийнято на засіданні Фінансового комітету ЛСОУ, який напередодні відбувся в Лізі. Страховики зійшлися на думці, що, в першу чергу, зазначені в проекті терміни повинні бути приведені у відповідність до Закону України «Про страхування», щоб виключити неоднозначність і двояке їхнє розуміння. У запропонованому ж проекті, заявили учасники засідання, формулювання деяких термінів не адаптоване до українського законодавства.

Представляючи позицію Ліги в даному питанні, президент ЛСОУ зазначила, що, враховуючи специфіку ринку, рекомендації з впровадження МСФЗ мають містити додаткові рекомендації щодо визначення страхових контрактів зі страхування життя, а також трансформаційні таблиці з переоцінкою на початок року для надання до Держфінпослуг необхідної інформації.

Н. Гудима нагадала, що Стратегія застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні, ухвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2007р. № 911-р, виділяє законодавче регулювання МСФЗ як одне з пріоритетних. Зокрема, з 2010 року передбачено обов’язкове складання фінансової звітності відповідно до МСФЗ, у тому числі й страховиками.