Нацкомфінпослуг провела звітну прес-конференцію і озвучила підсумки-2015

24 березня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, провела звітну прес-конференцію «Першочергові заходи реформування державного регулювання ринків небанківських фінансових послуг: результати 2015 року та плани на 2016 рік».

Під час прес-конференції Голова Нацкомфінпослуг Ігор Пашко та Члени Нацкомфінпослуг — Ольга Гурбич, Олександр Залєтов, Ольга Максимчук і Денис Ястреб розказали про головні зміни, які відбулися протягом 2015 року у діяльності регулятора, а також небанківських фінансових ринків.

Презентуючи попередні підсумки роботи галузі Голова Нацкомфінпослуг Ігор Пашко зазначив, що на кінець 2015 року в Україні працювало 361 страхова компанія, з них – 49 компаній зі страхування життя.

Загальні активи страховиків протягом 2015 року зменшилися на 13,6%, або на 9,5 млрд. грн. і склали 60,7 млрд. грн. У тому числі активи non-life зменшилися на 10,4 млрд. грн.. і склали 50,5 млрд. грн., активи страховиків зі страхування життя збільшилися на 0,87 млрд. грн. і склали 10,1 млрд. грн.

Обсяг сформованих страхових резервів збільшився на 2,6 млрд грн, або на 16,6% і склав 18,46 млрд грн, у тому числі резерви із страхування життя – 6,8 млрд грн, зростання на 30%.

Страхові премії за результатами 2015 року зросли на 13,4%, або 3,5 млрд грн, і склали 30,3 млрд грн. У тому числі премії зі страхування життя – 2,1 млрд грн (зростання на 1,2%), премії з інших видів страхування – 28,1 млрд грн (зростання на 14,5%).

Страхові виплати протягом 2015 року збільшилися на 60%, або 3 млрд грн і склали 8 млрд грн. компанії зі страхування життя здійснили 0,48 млрд грн виплат, що на 104%, або 0,2 млрд грн більше 2014 року. Страховики сектору non-life здійснили 7,6 млрд грн страхових виплат, що також є більшим за попередній рік на 57,7%, або 2,7 млрд грн.

«Більш детальні результати роботи страхового ринку у 2015 році Нацкомфінпослуг планує презентувати протягом двох наступних місяців», — заявив Голова Нацкомфінпослуг Ігор Пашко.

Член Нацкомфінпослуг Ольга Гурбич проінформувала учасників заходу щодо участі Нацкомфінпослуг у реалізації Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року та запровадження європейських стандартів. За проектами сформовані робочі групи і визначені керівники: О.Залєтов очолює проекти щодо активів страховиків, страхових посередників, лізингу, загального страхування, ядерного та агрострахування; Д.Ястреб — керівник робочої групи з ОСЦПВ; О.Максимчук — очолює робочу групу щодо трансформації ринку кредитної кооперації; О.Гурбич — керівник робочих груп зі страхування життя та накопичувального пенсійного забезпечення. Крім того, Нацкомфінпослуг визначена відповідальною за імплементацію євродиректив.

Член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов у своєму виступі зупинився на нормотворчій роботі Регулятора протягом 2015 року і розвитку нових видів страхування. Також було розглянуто питання пруденційного нагляду за фінансовими установами і усуненні прогалин законодавства щодо регулювання діяльності фінансових компаній.

Член Нацкомфінпослуг Ольга Максимчук розповіла про регуляторну діяльність Нацкомфінпослуг в частині розвитку кредитного і страхового ринків і зазначила, що одним з основних напрямків роботи в 2015 році було здійснення контролю за дотриманням страховиками вимог щодо покриття страхових резервів та нестрахових зобов’язань диверсифікованими та прийнятними активами. Результатом цієї роботи стала якісна та позитивна зміна структури активів страховиків, зокрема станом на 31.12.2015р.: найбільша доля активів зосереджена не в акціях, на відміну від 2014 року, а у банківських вкладах (12,6 млрд.грн., було – 9,0 млрд грн.), сума активів в акціях зменшилась на 34%: з 18,0 млрд грн до 11,9 млрд грн. В цілому активи страховиків за 2015 рік зменшились на 13% і склали 60,7 млрд грн., активи визначених категорій зменшились на 10% і склали 36,4 млрд грн.

У 2016 рік в Нацкомфінпослуг готуються до затвердження: більш жорсткі вимоги до активів, якими повинні покриватись страхові та нестрахові зобов’язання страховиків; зміни до порядку розрахунку страхових резервів; новий порядок реєстрації правил страхування.

Член Нацкомфінпослуг Денис Ястреб розповів про захист інтересів споживачів фінансових послуг та відновлення довіри до ринків небанківських фінансових послуг і проведену Нацкомфінпослуг роботу зі скаргами і зверненнями споживачів фінансових послуг в у 2015 році. Він зазначив, що протягом року за результатами розгляду звернень та скарг споживачів страхових послуг страхові компанії виплатили 68 млн грн страхових відшкодувань, що на 27,2 мон грн. більше 2014 року. Аналіз скарг дав можливість виявити такі основні проблеми зокрема на страховому ринку: невиплати за договорами страхування; затягування строків по виплатам страхових відшкодувань; неправомірні відмови у виплатах страхових відшкодувань.

Голова Нацкомфінпослуг Ігор Пашко подякував усім за роботу та коротко озвучив напрямки діяльності на 2016 рік.

Лігу страхових організацій України на прес-конференції представили Президент ЛСОУ Олександр Філонюк та директор департаменту інформаційної політики ЛСОУ Ірина Денисова.