РЕЗОЛЮЦІЯ XI З’ЇЗДУ ЛІГИ СТРАХОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ УКРАЇНИ

Р Е З О Л Ю Ц І Я

XI З’ЇЗДУ ЛІГИ СТРАХОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ УКРАЇНИ

                              м. Київ                    24 листопада 2016 року

Основними завданнями Ліги страхових організацій України є консолідація діяльності страхового ринку, сприяння розповсюдженню успішного досвіду та досягнень сучасного менеджменту страховиків, обмін новими ідеями та досвідом роботи задля найкращого задоволення потреб клієнтів страховиків та захисту їх інтересів, розвитку партнерських відносин з страховиками, асоціаціями фінансового ринку, установами, підприємствами, організаціями, органами державної влади для розвитку страхової галузі України, виконання задекларованих у Комплексній програмі розвитку фінансового сектору до 2020 року необхідних для страхової галузі реформ.

Враховуючи сучасний стан реформ у фінансовому секторі, вплив поточної макроекономічної та військово-політичної ситуації на формування умов для ведення бізнесу та конкурентоспроможності національної економіки, складність завдань у кризовий період, що вимагають витримки та чіткої координації дій, докапіталізації страхового ринку, забезпечення високих стандартів надання страхових послуг, подальшої взаємодії з органами державної влади, посилення зв’язків з бізнесом та громадськістю,

З метою підвищення інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності страхового ринку України та його інтеграції до міжнародних систем страхування та перестрахування,

Вважаємо, за необхідне:

  1. Продовження розробки та прийняття проектів регулятивних актів, на виконання запланованих реформ, відображених у Комплексній програмі розвитку фінансового сектору України до 2020 року, зокрема тих, що спрямовані на вдосконалення державного регулювання страхової діяльності.
  2. Сприяння подальшому розвитку страхування життя і пенсії як одному з ефективних механізмів накопичування коштів та подальшого інвестування їх в економіку України.
  3. Вирішення проблемних питань щодо оподаткування страхової галузі, рішення яких запропоновані у зареєстрованому в грудні 2015 р. законопроекті №3668 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування діяльності та доходів, пов’язаних із страхуванням», зокрема, який передбачає усунення подвійного оподаткування, блок пропозицій щодо оподаткування страхування життя, зокрема податкові пільги в довгострокових особистих видах страхування, вдосконалення термінів щодо недержавного пенсійного забезпечення, медичного страхування, питання оподаткування перестрахування, діяльності Ядерного страхового пулу.
  4. Пошуки напрямів ефективного і успішного інвестування коштів страховиків та нормативного їх закріплення, забезпечення реалізації постанови Кабінету Міністрів України щодо напрямів інвестицій страховиків в економіку України.
  5. Сприяння прийняттю Законів України «Про страхування», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» в нових редакціях.
  6. Сприяння розвитку інформаційних технологій в сфері страхового бізнесу.
  7. Запровадження високих стандартів моторного страхування: вимоги до якості, видів та структури активів страховиків, скорочення строків виплати страхового відшкодування, приведення захисту потерпілих у дорожньо-транспортних пригодах до вимог законодавства ЄС шляхом поступового збільшення страхових сум, вдосконалення системи відшкодування збитків,  завданих потерпілим, положення про які містяться у законопроекті  №3670 «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (нова редакція).
  8. Закріплення дієвої системи захисту прав споживачів, формування надійних механізмів забезпечення безпеки коштів інвесторів та громадян, підвищення фінансової грамотності населення, передбачених у проекті Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг» №2456-д, зареєстрованого 29.12.2015 р.
  9. Стимулювання розвитку добровільного та впровадження обов’язкового медичного страхування, зокрема, шляхом підтримки проекту Закону №4981 від 14.07.2016 р. «Про загальнообов’язкове соціальне медичне страхування в Україні». Організації заходів щодо його популяризації та доопрацювання у профільних комітетах Верховної Ради України.
  10. Врегулювання особливостей та введення термінів на законодавчому рівні щодо страхування ризиків, пов’язаних з заподіянням шкоди життю, здоров’ю громадян в зоні АТО.
  11. Сприяння розвитку аграрного страхування шляхом прийняття проекту Закону «Про особливості здійснення страхування ризиків сільськогосподарського виробництва» у новій редакції.
  12. Створення при Нацкомфінпослуг робочої групи з питань внесення змін до законодавства в сфері страхування подорожуючих за участю представників туристичного бізнесу, страхових та асистуючих компанії з метою підвищення гарантій та захищеності подорожуючих громадян України в інші країни, ніж країни Шенгенської зони, які на сьогодні законодавчо є більш захищеними.
  13. Підтримка у прийнятті постанови Кабінету Міністрів України про обов’язкове страхування цивільної авіації, розробленої на виконання Повітряного кодексу та міжнародних актів, зобов’язання по яким прийняті Україною.
  14. Імплементація директиви ЄС щодо регулювання страхового посередництва.
  15. Сприяти розвитку вітчизняної науки у сфері страхування через проведення щорічних грудневих читань спільно з Університетом імені Тараса Шевченка. Продовжити щорічну традицію проведення міжнародних конкурсів рефератів на предмет визнання кращих робіт в сфері страхування. Підтримка щорічних конференцій, що проводяться Університетом імені Вадима Гетьмана на фінансово-страхову тематику.
  16. Сприяння підвищенню фінансової грамотності в Україні, участь у відповідних заходах.
  17. Робота над залученням міжнародних проектів, грантів в напрямку підтримки страхового сектору України.
  18. Міжнародна співпраця з іноземними асоціаціями страховиків в рамках обміну досвіду, інформування про сучасний стан страхування національних ринків, обміну інформації щодо останніх тенденцій вимог і правил регулювання страхових ринків.

Президент ЛСОУ

О.Ф. Філонюк