ЛСОУ — спікер Агропромислового форуму «Сучасні фінансові механізми для українського агровиробника і постачальника»

29 березня 2017 року Міжнародний фінансовий клуб «Банкір АГРО» (журнал «Банкір») провів Агропромисловий форумі «Сучасні фінансові механізми для українського агровиробника і постачальника: проблеми та рішення».

Форум,  який пройшов в режимі відкритого діалогу для аграрних, фінансових компаній і виробників, зібрав топ-виробників і продавців сільськогосподарської техніки та обладнання, операторів ринку паливно-мастильних матеріалів, виробників і продавців посівного матеріалу, добрив, засобів захисту рослин та стимуляторів росту, представників банківських і фінансових установ, страхових, юридичних і лізингових компаній, керівників топових агрохолдингів і фермерських господарств, представників регуляторів аграрного і фінансового ринків. Лігу страхових організацій України на заході представили Президент організації Олександр Філонюк та директор департаменту страхового права та методології ЛСОУ Романа Навальківська, яка виступила з доповіддю «Стан, проблеми і перспективи агрострахування в Україні».

Спікер ЛСОУ зупинилась на ролі страхування у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки, і зазначила, що незважаючи на позитивну динаміку, сучасний стан розвитку страхування сільськогосподарської продукції в нашій країні не відповідає своєму основному завданню — управляти ризиками в аграрному секторі для забезпечення стабільності сільськогосподарського виробництва та сталого розвитку аграрного сектору економіки. «Страхування сільськогосподарських в Канаді, США, Європі перевищує 60%. В Україні він коливається на рівні 3-5%», — наголосила Р.Навальківська.

Міжнародний досвід свідчить, що саме програми здешевлення вартості страхування сільськогосподарської продукції за рахунок державних коштів дали потужний поштовх до розвитку галузі. У країнах із розвинутою системою страхування сільськогосподарської продукції державою компенсується від 30% до 65% суми платежу. «Програма здешевлення вартості страхування сільськогосподарської продукції в 2005-2008 років активізувала розвиток агрострахування та дала ринку стрімкий ріст, збільшивши його у 12 разів. Укладання договорів страхування також покращило доступ сільгоспвиробників до кредитних ресурсів», — зазначила Романа Навальківська.

За період з 2005-2016 роки, згідно даних Проекту «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії» Міжнародної фінансової корпорації», спостерігається тенденція до повільного скорочення всіх основних показників ринку сільськогосподарського страхування, спостерігається зменшення кількості укладених договорів страхування. Така ж тенденція спостерігається із об’ємом застрахованих площ. Сума зібраних премій за останні роки демонструвала ріст, але якщо врахувати інфляційні та девальваційні процеси та перерахунок на доларовий еквівалент, даний показник також зменшується та становить 3 млн. дол., в період субсидування максимум — 30 млн. дол.

Завершуючи свій виступ експерт наголосила, що в системі ресурсного забезпечення аграрного виробництва домінуюче значення займає фінансова складова, проте лише спільне бачення процесу та результатів, співробітництво і координація зусиль сільськогосподарських виробників, страхових компаній та держави в напрямі розвитку та вдосконалення агрострахування є запорукою задоволення інтересів всіх суб’єктів страхових відносин і забезпечення виконання державою своїх функцій та завдань.