ЛСОУ взяла участь у спільному засіданні Правління УСПП та Антикризової ради громадських організацій

1 червня 2017 року у Торгово-промисловій палаті України відбулось  спільне засідання Правління УСПП та Антикризової ради громадських організацій України. Мета засідання — узгодити пропозиції бізнесу щодо впровадження механізмів здешевлення кредитів для підприємств реального сектору економіки, покращення грошово-кредитної політики загалом.

Учасники розглянули експертні та урядові пропозиції із розв’язання проблеми доступу національних виробників до фінансових ресурсів. Також було розглянуто питання щодо пропозицій Уряду з розв’язання проблеми доступу до іноземних ринків шляхом ініціювання питання щодо отримання поступок для України у СОТ через зміну митних тарифів.

На думку учасників засідання відсутність доступу підприємств до фінансових ресурсів обмежує інноваційну діяльність, модернізацію потужностей, зростання доходів від виробничої діяльності, при цьому основним джерелом фінансування інноваційних витрат залишаються власні кошти підприємств – більше 97%.

Представники бізнес-громади висловились щодо ініційованих урядом ключових реформ – пенсійної, земельної та охорони здоров’я.  Зокрема, вони наголосили на тому, що форсований Кабміном проект пенсійної реформи є недоопрацьованим, покликаним не на вкрай необхідні зміни в пенсійній системі, а на виконання вимог  міжнародних кредиторів. По-суті, ця реформа у її теперішньому вигляді – опосередковане збільшення пенсійного віку через зміни щодо страхового стажу. В такому вигляді, вважають і роботодавці, і експерти, вона неприйнятна.

Засідання пройшло за участі ділових асоціацій, роботодавців, представників НБУ та КМДА. Лігу страхових організацій України на заході представив член Правління УСПП, Президент ЛСОУ Олександр Філонюк.

За результатами засідання усі напрацювання з проблеми доступу виробників до кредитного ресурсу та інших обговорених питань будуть направлені очільникам держави. Також вони стануть консолідованою позицією бізнесу, роботодавців в соціальному діалозі з урядом, представлені на засіданні Кабміну та НБУ.

Як вже повідомлялось, Антикризова рада громадських організацій послідовно виступає з позицій необхідності забезпечення ефективного державного управління відродженням індустріального сектору економіки.