ЛСОУ проаналізувала показники діяльності з авіаційного страхування та здійснила прогнозування обсягу страхових премій з цього виду страхування на 2017 рік

Авіаційне страхування — це загальна назва комплексу майнового, особистого страхування та страхування відповідальності.

Відповідно до Порядку і правил проведення обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2002 р. N 1535, обов’язкове авіаційне   страхування цивільної авіації проводиться з метою забезпечення захисту інтересів експлуатантів, пасажирів, третіх осіб і включає:

— страхування відповідальності повітряного перевізника за шкоду, заподіяну пасажирам, багажу, пошті, вантажу;

— страхування відповідальності експлуатанта повітряного судна за шкоду, заподіяну третім особам;

— страхування членів екіпажу повітряного судна та іншого авіаційного персоналу;

— страхування повітряних суден;

— страхування працівників замовника авіаційних робіт, осіб, пов’язаних із забезпеченням технологічного  процесу під час виконання авіаційних робіт.

Особливостями авіаційного страхування є:

— комплексність;

— великі розміри страхових сум (відповідальності);

— можливість катастрофічних та кумулятивних збитків;

— тісний зв’язок з міжнародним страховим ринком;

— високі вимоги до професійної підготовки фахівців, які здійснюють страхування авіаційних ризиків.

Ліга страхових організацій України проаналізувала показники діяльності з авіаційного страхування та здійснила прогнозування обсягу страхових премій з цього виду страхування на поточний рік.

Протягом 2009-2016 рр. з авіаційного страхування спостерігалось переважне збільшення чистих страхових премій, динаміка чистих страхових виплат була нестійкою. Середній темп приросту чистих страхових премій за вказаний період становить 13,2%, середній темп приросту чистих страхових виплат – 8,4 %. Середній рівень чистих страхових виплат за 2009-2016 рр. склав 9,3%.

При цьому, обсяг чистих страхових премій у 2016 році у порівнянні з 2015 роком збільшився на 55,8 млн. грн. (13,1 %) до 482,7 млн. грн., обсяг чистих страхових виплат — на 3,5 млн. грн. (15,5%) до 26,1 млн. грн.

За методом аналітичного вирівнювання прогнозований обсяг чистих страхових премій з авіаційного страхування у 2017 році становить 555 млн. грн.

Частка валових страхових премій страхових компаній – членів ЛСОУ на ринку авіаційного страхування складає понад 70 %.

Страховими компаніями — членами ЛСОУ, що здійснюють авіаційне страхування, є АЛЬФА СТРАХУВАННЯ, АЛЬЯНС, АРСЕНАЛ СТРАХУВАННЯ, АСКА, БУСІН, ВІЙСЬКОВО-СТРАХОВА КОМПАНІЯ, ОМЕГА, ПЗУ УКРАЇНА, ПРОВІДНА, ТЕКОМ.

Питання про опрацювання нової економіко-математичної моделі дослідження та прогнозування ринку страхових послуг було розглянуто 5 квітня 2017 року на розширеному засіданні Президії ЛСОУ. Зважаючи на відсутність загальнодоступних прогнозів та розуміючи значну невизначеність щодо динаміки розвитку ринку страхування, учасники засідання в рамках проекту «Відкрите страхування» підтримали ініціативу ЛСОУ.

Проект «Відкрите страхування» було започатковано Лігою страхових організацій України у 2008 році з метою поліпшення стандартів розкриття інформації про діяльність учасників страхового ринку, публічного оголошення фінансових показників, дотримання політики прозорої діяльності і доступності інформації.