ЛСОУ обговорила питання запровадження загальнообов’язкового соціального медичного страхування в Україні на засіданні круглого столу Комітету ВРУ

15 листопада 2017 року  Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я провів круглий стіл на тему: «Запровадження загальнообов’язкового соціального медичного страхування в Україні». Своїм баченням перспективи запровадження обов’язкового медичного страхування в Україні з учасниками «круглого столу» поділилися народні депутати, представники Міністерства соціальної політики, представники Ліги страхових організацій, Асоціації приватних медичних закладів, а також фахівці та експерти.

Позицію Ліги страхових організацій України щодо ролі та місця страхових компаній в системі загальнообов’язкового соціального  медичного страхування озвучила Голова Комітету ЛСОУ з питань медичного страхування Тетяна Бутківська. У своєму виступі вона наголосила, що Ліга страхових організацій України не один десяток років докладає чимало зусиль для розвитку медичного страхування в Україні, вивчає та аналізує міжнародний та вітчизняний ринки медичного страхування. З року в рік Україна стикається з проблемою недофінансування системи охорони здоров’я та необхідністю пошуку додаткових до бюджетного джерел її фінансування, оскільки саме фінансування охорони здоров’я є ключовим фактором медичної реформи.

Тетяна Бутківська проінформувала присутніх, що за останні роки медичне страхування характеризується позитивною динамікою росту надходжень страхових платежів, зростанням обсягів страхових виплат та врегульованих страхових випадків. Так, згідно даних НКФП, за підсумками 2016 року загальний розмір страхових премій збільшився на 426,3 млн. грн. (22% в порівнянні з 2015 р.) і становив 2,4 млрд. грн., приріст страхових виплат склав 12% до 1,3 млрд. грн., рівень виплат становить 57%. Протягом 2016 року укладено 1,5 млн. договорів, загальний обсяг відповідальності за якими становив понад 145 млрд. грн.

Голова Комітету ЛСОУ зазначила, що при запровадженні загальнообов’язкового соціального медичного страхування в Україні необхідно враховувати світовий досвід та особливості України, можливості її бюджету, стану системи охорони здоров’я, існуючі взаємовідносини між всіма сторонами. Тому, на думку ЛСОУ, єдиною ефективною моделлю для України, з допомогою якої можна вирішити проблему неефективного використання наявних існуючих фінансових ресурсів, забезпечити залучення додаткових коштів у систему, детінізувати нелегальний оборот «доплат» населення, а головне – забезпечити вільний доступ до всіх ланок охорони здоров’я і реалізації основної мети – здоров’я українців, є модель державно-приватного партнерства з обов’язковою участю приватних страхових компаній.

Також під час заходу зазначалося, що рекомендаціями парламентських слухань на тему: «Про реформу охорони здоров’я в Україні», схваленими Постановою Верховної Ради України від 21 квітня 2016 року №1338-VIII, Комітету з питань охорони здоров’я доручено забезпечити розроблення та супровід законопроектів, спрямованих на створення законодавчих засад перспективної моделі державного соціального медичного страхування.

Народні депутати-члени Комітету з питань охорони здоров’я виступили авторами відповідних законодавчих ініціатив, спрямованих на запровадження обов’язкового медичного страхування в Україні (проект Закону «Про загальнообов’язкове соціальне медичне страхування в Україні» №4981, поданий народними депутатами Денісовою Л.Л., Шипком А.Ф., Розенблатом Б.С., Єфремовою І.О., Поляковим М.А., законопроект «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування в Україні» №4981-2, поданий народним депутатом Богомолець О.В.; проект закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування» №4981-1, поданий народним депутатом Мусієм О.С.), що презентовані під час засідання «круглого столу».

Під час заходу учасники звернули увагу на те, що й надалі коштів на охорону здоров’я не побільшає. Це підтверджує проект Державного бюджету України на 2018 рік, в якому видатки на охорону здоров’я закладені на рівні 3,5% ВВП, або 113,9 млрд. грн., що на 10,7 млрд. грн. більше, ніж у 2017 році, але абсолютно недостатньо для забезпечення потреб охорони здоров’я навіть на мінімальному рівні.

На думку більшості промовців, реформування національної системи охорони здоров’я потребує запровадження фінансових механізмів, що ґрунтуються на засадах соціальної справедливості та здатних захистити громадян від катастрофічних витрат у разі хвороби, зокрема, запровадження загальнообов’язкового соціального медичного страхування, яке має стати додатковим потужним джерелом для розвитку вітчизняної системи охорони здоров’я. Також у ході заходу представниками ПАТ «Українська залізниця» було презентовано досвід запровадження медичного страхування працівників залізничного транспорту.

У заході взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, Міністерства соціальної політики, інших заінтересованих міністерств і відомств, обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, ПАТ «Українська залізниця», Національної академії медичних наук, Ліги страхових організацій, Асоціації приватних медичних закладів, Федерації роботодавців, професійних спілок, дипломатичних представництв іноземних держав, а також фахівці, експерти. Лігу страхових організацій на засіданні представили Президент організації Олександр Філонюк, Голова Комітету ЛСОУ з питань медичного страхування Тетяна Бутківська, Голова Правління СК «Раритет», віце-президент ЛСОУ Романа Навальківська, Генеральний директор СК «Нафтагазстрах» Антон Кіяшко, Заступник Голови Правління СК «Провідна» Леся Щербакова, директор Департаменту особистого страхування СК «Просто-страхування» Ірина Осадча та ін. представники страхового бізнесу країни.

За результатами роботи «круглого столу» учасники заходу дійшли узгодженої думки про необхідність запровадження загальнообов’язкового соціального медичного страхування в Україні та створення відповідного законодавчого підґрунтя для цього.