ЛСОУ взяла участь у нараді Міністерства економічного розвитку і торгівлі України

2 лютого 2018 року Ліга страхових організацій України взяла участь у нараді, організованій Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, на виконання доручення Першого віце-прем’єр-міністра України С.Кубіва з опрацювання в установленому порядку та інформування КМУ щодо звернення ЛСОУ від 20.12.2017 р. з питання недопущення дискримінаційних умов при здійсненні закупівель послуг з обов’язкового авіаційного страхування.

Свою позицію щодо даного питання висловили виконавці доручення — представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Антимонопольного комітету України, Фонду державного майна України, Державної авіаційної служби України.

Виступаючи з даного питання Романа Навальківська, віце-президент ЛСОУ, зазначила, що у зв’язку з набранням 20 грудня 2017 року чинності Постанови КМУ «Про затвердження Порядку і правил здійснення обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації» №676 від 6.09.2017 р. та проведення на підставі цього тендерних закупівель, в тому числі і з нових видів авіаційного страхування,  з метою вироблення єдиної узгодженої політики при вирішенні питань закупівлі послуг з обов’язкового авіаційного страхування, продовження процесу удосконалення національного правового поля в частині обов’язкового авіаційного страхування у відповідності з міжнародними стандартами, що сформують імідж України на міжнародному рівні, та за погодження органів державної влади, необхідним є прийняття Методичних рекомендацій з розробки вимог до тендерних пропозицій учасників.

Планується, що в них будуть зафіксовані критерії, які відповідно до норм законодавства України замовники послуг обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації можуть використовувати при визначенні вимог до пропозицій учасників, що скоротить витрати бюджету. Такі Методичні рекомендації повинні відповідати умовам Постанови КМУ «Про затвердження Порядку і правил здійснення обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації» № 676 від 6 вересня 2017 р. та мати вичерпний перелік вимог та критеріїв до страховиків-учасників.

Як вже повідомлялось, у грудні 2017 року Ліга страхових організацій України звернулась з листом до Кабінету Міністрів України з пропозицією провести спільне засідання, і зазначила, що застосування державними організаціями, в тому числі, стратегічними державними авіаційними підприємствами України, завищених тендерних вимог, суб’єктивних та дискримінаційних критеріїв призводить до розтрати бюджетних коштів, погіршення інвестиційної привабливості країни, підриву рівня захищеності авіаційної галузі України та ставить під загрозу безпеку польотів.