ХІV Міжнародна Карпатська страхова конференція продовжила свою роботу

16 лютого 2018 року XIV Міжнародна Карпатська страхова конференція, що проходить у м. Яремче, продовжила свою роботу.

Відкрила роботу другого дня конференція «Стан ринку моторно-транспортного страхування. Важливі зміни, тенденції та найближчі перспективи». Модераторами конференції виступили Член Нацкомфінпослуг Денис Ястреб та Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко. Учасники розглянули проекти Законів України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» — №3670 та №3670-Д; канали комунікації компаній з клієнтами з використанням сучасних технологій; ринкові результати проекту «Пряме врегулювання». Також учасники обговорили очікування компаній та перспективи для клієнтів введення в обіг електронного полісу; рішення, що оптимізують витрати, прискорюють процеси та надають бізнесу конкурентні переваги; та питання швидкого та безперебійного доступу страховиків до баз даних поліції та інших силових структур. Спікерами конференції виступили головний консультант Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності Тетяна Боцула; старший спеціаліст з андерайтингу General Reinsurance AG (Німеччина) Анатолій Ціцюра; Голова Правління СК «Арсенал Страхування» Сергій Авдєєв; Керуючий партнер проекту «Всеукраїнські страхові історії»  Валерій Суксін та Генеральний директор Української експертної компанії Ігор Лисюк.

Продовжила роботу конференція «Трансформація структури фінансового ринку України. Злиття та поглинання: сподівання, очікування та можливості сценарії», модератором якої виступив Віталій Нечипоренко, Директор Центру бізнес-стратегій «Перспектива». Про процеси трансформації на страховому ринку України, правові аспекти та можливі сценарії розповів віце-президент ЛСОУ Сергій Тарасов. Він зазначив, що для розвитку страхування в Україні необхідними є підвищення довіри і платоспроможності та надходження інвестицій, при цьому процеси трансформації є неминучими, і вони будуть прискорюватись у разі, якщо нормативно-правовими актами будуть підвищуватись вимоги до платоспроможності, активів і капіталу страхових організацій.

У своєму виступі С.Тарасов зазначив, що Інвестиційна діяльність в Україні характеризується зростанням активності резидентів, поступовим скороченням частки прямого російського капіталу та низькою прозорістю. Перешкодами для активізації інвестиційна діяльність виступають неефективна система захисту прав приватної власності, податковий тиск та високі валютні ризики. Віце-президент ЛСОУ вважає, що можливими сценаріями трансформації на страховому ринку України можуть бути продаж, реорганізація (злиття, поглинання), передача страхового портфеля або припинення діяльності (ліквідація). «Сценарії розвитку української економіки не дають підстав для очікування значних надходжень іноземних інвестицій. Необхідно також враховувати й інші фактори і тенденції. По-перше, світові угоди злиття і поглинання будуть спрямовані насамперед на значні перерозподіли ринків, на високотехнологічні інноваційні компанії та зосереджуватись на ринках, що впевнено зростають і розвиваються. По-друге, завдяки досягненням у сфері цифрових технологій будуть змінюватись бізнес процеси, способи комунікацій з клієнтами та стратегії міжнародних компаній. Зовсім скоро саме цифрові технології можуть стати альтернативою або, навіть, більш дієвим інструментом  для заволодіння ринками, ніж угоди злиття і поглинання», — зазначив С.Тарасов.

Також свою точку зору на ці питання висловили Михайло Кухарьонок, Генеральний директор консалтингової компанії «SIA» (Латвія), Ірина Мерзлякова, Генеральний директор Білоруської Асоціації страховиків та Тетяна Дмитренко, член Громадської Ради Держфінмоніторингу, Голова Комітету міжнародного співробітництва Громадської ради при Міністерстві фінансів України та ін.