Шановні колеги!

Національний банк нагадує банкам про необхідність проведення ґрунтовного аналізу фінансових операцій, які можуть містити ризики використання банківських послуг для відмивання коштів чи фінансування тероризму.

Під час здійснення нагляду за банками і небанківським фінансовими установами Національний банк встановив факти проведення таких фінансових операцій, пов’язаних з відносинами у сфері страхування.

Водночас окремі з таких операцій здійснювалися з використанням втрачених, викрадених, або підроблених документів.

Мета здійснення зазначених операцій — виведення капіталів, легалізація кримінальних доходів, уникнення оподаткування (зокрема шляхом переведення безготівкових коштів у готівку).

Національний банк нагадує, що суб’єкт первинного фінансового моніторингу має аналізувати фінансові операції клієнтів із застосуванням ризик-орієнтовного підходу, базуючись на:

  • критеріях ризиків, визначених самостійно;
  • рекомендаціях суб`єктів державного фінансового моніторингу;
  • типологічних дослідження у сфері протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, підготовлених та оприлюднені спеціально уповноваженим органом.

Національний банк розробив перелік індикаторів, що можуть свідчити про використання операцій у сфері страхування з метою легалізації (відмивання) кримінальних доходів.

Відповідний лист за погодження Нацкомфінпослуг та Державної служби фінансового моніторингу НБУ розіслав банкам та банківським асоціаціям у понеділок, 3 грудня.