ЛСОУ взяла участь у засіданні круглого столу «Аграрні розписки: результати та наступні кроки»

13 лютого 2019 року Проект IFC «Аграрні розписки в Україні»  провів засідання круглого столу «Аграрні розписки: результати та наступні кроки». Модератором заходу виступила Олена Волошина, керівник IFC в Україні, Група Світового банку.

Презентацію щодо результатів впровадження аграрних розписок на українському ринку в 2018 році та наступні кроки розвитку інструменту представила Хелен Фейрлемб, керівник Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні». Вона зазначила, що аграрна розписка – це простий та достатньо гнучкий інструмент, що дозволяє фермерам залучати додаткові ресурси для підприємства – як грошові та матеріальні (засоби виробництва), так і через отримані послуги. При цьому аграрні розписки поєднують в себе риси кількох інструментів, але мають ряд унікальних переваг, які допомогли розпискам знайти широке застосування на ринку.

Аграрні розписки були адаптовані з бразильського досвіду до потреб українських фермерів, та з початку 2018 року почали роботу по всій території України. Вони забезпечують доступ до економічно ефективного фінансування, використовуючи як заставу майбутній врожай з конкретних земельних ділянок. Це важливо для сегменту невеликих господарств, у яких заставна база переважно обмежена, а рослини на полі – є найбільшим активом підприємства. Така концепція, на переконання організаторі заходу,  є зрозумілою для фермерів та знаходить своє місце у щоденній діяльності їхніх підприємств, що підтверджується темпами зростання ринку аграрних розписок. У 2015-2017 роках було видано 182 аграрні розписки на суму 1,1 млрд. грн. За 2018 рік фермери видали 669 аграрних розписок на загальну суму 5,244 млрд. грн, а від початку 2019 року до 12 лютого вже видано 104 розписки на суму більше 1 млрд. грн.

Хелен Фейрлемб наголосила, що аграрні розписки є прозорими та надійними. Всі розписки реєструються в загальнодоступному централізованому реєстрі, що дозволяє кредиторам бачити, як фермер виконує свої зобов’язання, і скільки відкритих розписок має в даний момент часу. Це забезпечує кращий захист прав кредиторів і допомагає фермеру будувати свою кредитну історію. Крім того, в рамках аграрних розписок Законом «Про аграрні розписки» передбачена прискорена, позасудова процедура примусового виконання, яка вже перевірена ринковою практикою.

«Аграрні розписки особливо актуальні в Україні, де все ще діє земельний мораторій, і фермери не мають якісної застави для залучення фінансування. Крім того, аграрні розписки реєструються в онлайн-реєстрі, і кредитор може подивитися, скільки розписок є у фермера і як він їх виконує «, — вважає керівник регіонального офісу IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар.

Також спікерами заходу виступили Вібке Шломер, регіональний директор IFC в Європі та Центральній Азії; Олександр Жемойда, генеральний директор Директорату стратегічного розвитку та європейської інтеграції Міністерства аграрної політики та продовольства України; Алла Бініашвілі, член правління АТ «ОТП Банк» та ін. Лігу страхових організацій України представила директор департаменту інформаційної політики ЛСОУ  Ірина Денисова.